[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: F12: NetworkManager-Firefox: Firefox is currently in offline mode and can't browse the Web



On 12/02/2009 09:32 PM, Dan Williams wrote:
On Tue, 2009-12-01 at 10:24 +0000, Terry Barnaby wrote:
On 12/01/2009 07:50 AM, Dan Williams wrote:
On Mon, 2009-11-30 at 19:52 +0000, Terry Barnaby wrote:
On 11/30/2009 06:12 PM, Dan Williams wrote:
On Mon, 2009-11-30 at 09:55 +0000, Terry Barnaby wrote:
On 11/29/2009 11:30 PM, Dan Williams wrote:
On Sat, 2009-11-28 at 09:10 +0000, Terry Barnaby wrote:
On 11/28/2009 08:35 AM, Rakesh Pandit wrote:
2009/11/28 Terry Barnaby wrote:
If the NetworkManager service is running, but not managing the current
network connection, then Firefox starts up in offline mode.

Is this a bug in NetworkManager or Firefox ?


This is odd behaviour and needs to be fixed. I would suggest open up a
bug against firefox. I know one can change
toolkit.networkmanager.disable preference, but it is a PITA for our
users. One of use cases is: Sometime network manager does not connect
me via my CDMA usb modem (in case signal is weak), but wvdial does and
once I switch from NM to wvdial, my firefox gets to offline mode,
which I don't expect it to as I am connected.

Ok, filed as: 542078

NetworkManager is intended to control the default internet connection.
If NetworkManager cannot control the default internet connection, then
you may not want to use NetworkManager.

In your case, you're using a mobile broadband device.  The real bug here
is that for whatever reason, NM/MM aren't connecting your modem, and we
should follow up on that bug instead.

Dan

I am not using a mobile broadband device. The network connection my systems

My mistake.  I guess it was Rakesh Pandit who was using a CDMA 3G
connection.

use is not just the Internet it is a local network LAN connection that also
serves the internet. Most of my systems use a local network server which
provides NIS, /home and /data using NFS and VPN etc. I normally use the
service "network" to bring up wired or wireless networking for this. Fedora,
by default, uses NetworkManager to manage all network devices though. I use
the service "network" as, for some reason, the NetworkManager service is
started after the netfs and other services are started. Is there a reason
for this ??

No particular reason, in fact that looks like a bug.  NM no longer
depends on HAL, but that dependency is still in the initscript, which
looks like it pushes NM later than netfs.

But in reality, you're looking for a dependency based initsystem which
we don't quite yet have.  There are already scripts that kick netfs to
mount stuff when NM brings the network up
(/etc/NetworkManager/dispatcher.d/05-netfs), so you get asynchronous
bootup *and* your mounts.  The rest of the system, if it requires
something from the mounted directories, needs to be smart enough to know
that.

If you need to, you can set NETWORKWAIT=yes in /etc/sysconfig/network,
which causes the NetworkManager initscript to block until a network
connection is brought up, or 30 seconds have passed.

I can obviously turn of the NetworkManager service, which I have done on the
desktop systems. However, I also have a few Laptops that can roam. In F11 and
before I have used the network and NetworkManager services. When the laptop
boots away from home, the "network" service fails and I can then use the
NetworkManager service to connect to whatever wireless network or G3 network is
available.

It does seem sensible to me that the "system" provides applications with info
on if the network is up (not just the Internet). The NetworkManager service
seems the place to do this and it looks like the applications are starting
to use it for this purpose.
So maybe a generic NM "isNetworkUp()" API call is called for ?

See the other mail; the problem with a generic isUp() is that it simply
says hey, is there a connection?  It doesn't provide enough information
about the networking state of the system for anything to make an
intelligent decision about anything.  It's a "hey I'm connected to
something" but there's no information about *what* you're connected to;
whether it's a secure home network, whether it's a slow 3G network,
whether it's billed by the  minute or the hour or unlimited, etc.

Dan

Hi, Thanks for the info.
I would have thought that a generic isUp() is good enough for the likes
of Firefox and Pidgen though to decide if to start offline. Being connected to a
Network is probably all you need, you may be accessing an Intranet as all
my systems Firefox home pages do ...

Anyway, following your email (And notes in Bugzilla) I thought I'd try and
use NM properly for my config. However I have a problem, which may be
a bug. I have turned off the Network services and turned on NetworkManger.
I have two main network interfaces eth0 (wired) and eth1 (Wifi), both are
set to be managed by NM and to start at boot. I have also added
NETWORKWAIT=yes in /etc/sysconfig/network.

When I boot with this the network (eth1 (eth0 is disconnected)) does not
come up at boot. There is a message stating a failure on the line
where it is waiting for the network to come up. When I log in as a
local user the network then comes up ...

I also note that, before the user is logged in, I cannot start the network
with "service network start" and the WiFi light is off. It looks like
NM has done something like powered down my WiFi chip ?
(Intel Corporation PRO/Wireless 2915ABG IBM Thinkpad R52)

Another thing, I would need NETWORKWAIT=yes as I have ypbind enabled.
Maybe ypbind should be modified to not start when the network is down and
also added to /etc/NetworkManager/dispatcher.d ?

NM has two types of connection: system and user (see
http://live.gnome.org/NetworkManagerConfiguration ).  NM treats ifcfg
files as system connections and thus they are available at boot time and
before login.  I had assumed that since your connection was working
correctly with the 'network' service that it was also a system
connection.  What is the result of
'ls /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-*' and what are the contents
of /var/log/messages when the device is not correctly connected on
bootup?

Before logging in, can you also drop to a VT, log in, and run 'nm-tool'
for me?

THanks,
Dan


Hi Dan,

As far as I am aware my connections are "system" connections. I have configured
the Network interfaces using the system-config-network tool. When I use the
"network" service the eth1 wireless network comes up fine at boot. When I use
NetworkManager the eth1 wireless network does not come up at boot. There is the
error: "Waiting for network...  [FAILED]"
If the NetworkManger service is running (eth1 has not come up) and I run
"service network start" the eth1 interface still does not come up. If
I stop the NetworkManger service and again run "service network start" then
the eth1 interface comes up ...

The configuration files are:
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-* files are there:
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-lo
/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-Vodaphone

/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1 is:
# Intel Corporation PRO/Wireless 2915ABG [Calexico2] Network Connection
DEVICE=eth1
HWADDR=00:16:6F:8A:E1:95
ONBOOT=yes
BOOTPROTO=dhcp
TYPE=Wireless
NM_CONTROLLED=yes
USERCTL=yes
PEERDNS=yes
IPV6INIT=no
MODE=Auto

^^^^ This is the problem.  "Auto" is not a valid mode.

Dec  1 09:59:05 think NetworkManager:    ifcfg-rh:     error: Invalid mode 'auto' (not 'Ad-Hoc' or 'Managed')

you'll probably be seeing something on the console when running "ifup
eth1" like this:

Error for wireless request "Set Mode" (8B06) :
     SET failed on device wlan0 ; Invalid argument.

Since all ifup-wireless does is send $MODE to iwconfig, and "auto" is
not a valid mode.
The "MODE" was set up by system-config-network, it is from
its list of possible options for Mode and I think was the
default.
If I run ifup the error you mention is not reported and the
interface comes up fine.
However, I do get the error:
	domainname: you must be root to change the domain name

Which I assume is due to another F12 bug. Could this cause NM
to abort the connection ?


Dan

RATE=auto
ESSID=beamwifi
CHANNEL=

Section of /var/log/messages attached.
Output of nm-tool attached.

nm-tool also outputs the error on stderr:
** (process:1492): WARNING **: error: failed to read connections from
org.freedesktop.NetworkManagerUserSettings:
      The name org.freedesktop.NetworkManagerUserSettings was not provided by any
.service files


Cheers


Terry

--
fedora-devel-list mailing list
fedora-devel-list redhat com
https://www.redhat.com/mailman/listinfo/fedora-devel-list



[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]