[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

RE: [fedora-virt] cannot mount USB disks even after selinux update for Windows VM: UPDATE



Yes, I saw Mark's comments yesterday.  I now have a USB disk working
as prescribed.  The issue was due to adding the Linux Foundation USB
2.0 hardware when I actually had the ext USB disk plugged into the one
USB port that is part of a JM20336, Sata, USB Combo.  Once I added
this hardware I did get the USB disk to work.  I then tested the ext
USB disk on the other two USB ports that use the Linux Foundation USB
2.0 drivers.  They both worked too.

I would second the comment to Bug#508645 to make the USB devices
dynamic if the managed field is set to yes.  This should be done by
implementing a button or checkbox ("auto connect enable") on the
details page of the VM when the specific USB hardware is selected.
Similar to the CDROM "connect" button.

Can the --usbdevice host:auto:*:*:xxxx:xxxx statement be hacked into
the KVM startup script somewhere or is this a feature for the next
release?

Though solving the ext USB disk matter, it created another one in the
process.  While I was at it I connected my ext disk via the eSata
connection on my laptop just for kicks.  The ext. case has dual
connections, USB/eSATA.  I noticed when I went back to add the
hardware to the VM that the "Sata" and "USB" references were now gone.
 This might be a Fedora matter first since the ext. disk does not
mount to it either.  Needless to say, the Windows VM did not see the
eSata ext disk either.  The eSata bug appears to be reported in
bug#485666.  The combo interface is a JM20366 Dual sata/usb interface;
 http://www.jmicron.com/JM20336.html.  Getting SATA to work is
important since running more than a few VMs on the same disk won't
make it.  I searched around for Linux drivers for this device and only
could find that these should already be part of the Linux distro.

Note:  [There is strange behavior when adding and removing hardware.
I went back to repeat my steps and removed the JM20336 combo which was
installed as a USB device.  When I went back to re-install it, the
entry for the hardware device was not there.  I then deleted the other
USB device and rebooted.  Still nothing.  Finally I added the Logitech
Camera that was also a part of the combo and then removed it.  Presto,
they all reappeared.  I then added the Sata/USB combo and then went
back to add additional hardware.  The Sata/USB was still listed.  I
added it again then there were two entries for the same device in the
.xml file.  I deleted it again and the re-added it.  After this it was
not listed in the available hardware.  I have experienced similar such
things when adding/removing hardware.]

On 7/12/09, Richard W.M. Jones <rjones redhat com> wrote:
> On Sun, Jul 12, 2009 at 11:35:59AM -0400, Paul Lambert wrote:
>> I have searched the bug list to resolve this problem and after making
>> the same changes as others still am not able to get external USB disks
>> to mount to my Windows virt machine.
>
> You've read Mark's thread?
>
> http://www.redhat.com/archives/fedora-virt/2009-June/msg00182.html
>
> Rich.
>
> --
> Richard Jones, Emerging Technologies, Red Hat  http://et.redhat.com/~rjones
> virt-top is 'top' for virtual machines.  Tiny program with many
> powerful monitoring features, net stats, disk stats, logging, etc.
> http://et.redhat.com/~rjones/virt-top
>


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]