[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: [linux-lvm] pvscan/vgscan/lvscan error



On Sun, 2007-02-18 at 20:05 +0100, Jordi Prats wrote:
> Hello,
> I've found more errors using lvm commands. This time using vgdisplay and
> lvdisplay:
> 
> # vgdisplay
>   /dev/sdb: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sde: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdf: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdg: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdi: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdk: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdl: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdp: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   --- Volume group ---
> (...)
> 
> # lvdisplay
>   /dev/sdb: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sde: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdf: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdg: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdi: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdk: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdl: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   /dev/sdp: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
>   --- Logical volume ---
> (...)
> 
> I don't know what is causing this. Anyone can help me with this problem?
> 
> Thank you!
> Jordi
> 

What kind of storage do you have?

This might happen if you have an active/passive storage array.  The
passive paths won't accept I/O, but will show up in a device list.  LVM
(and other processes/threads) tries to do I/O to all devices (unless
they are filtered out in /etc/lvm.conf), and so you get I/O errors.  



> Jordi Prats wrote:
> > Hi all,
> > I've found that all vgscan is giving me an error. This is the output:
> > 
> > # vgscan -v
> >    Wiping cache of LVM-capable devices
> >    Wiping internal VG cache
> >  Reading all physical volumes.  This may take a while...
> >    Finding all volume groups
> >  /dev/dm-4: read failed after 0 of 4096 at 12989693952: Input/output error
> >  /dev/dm-4: read failed after 0 of 4096 at 0: Input/output error
> >    Finding volume group "padicat"
> >  Found volume group "padicat" using metadata type lvm2
> >    Finding volume group "vg_bbdd"
> >  Found volume group "vg_bbdd" using metadata type lvm2
> >    Finding volume group "vg_ordal"
> >  Found volume group "vg_ordal" using metadata type lvm2
> > 
> > Any idea what this "Input/output error" on /dev/dm-4 does it means? What
> > is causing this error?
> > 
> > Thank you!
> > 
> 


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]