[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

[dm-devel] Weird discrepancy between /dev/mapper/* and /dev/dm-* devices breaks lilo



        Hi,

 When issuing the same dmsetup commands on two device nodes with the
 same major/minor, the results are puzzling:
 bee:~# file /dev/dm-1
 /dev/dm-1: block special (254/1)
 bee:~# file /dev/mapper/bee--sata-refuge
 /dev/mapper/bee--sata-refuge: block special (254/1)
 bee:~# dmsetup table /dev/mapper/bee--sata-refuge
 0 131072 linear 8:2 117440896
 bee:~# dmsetup table /dev/dm-1
 dm_task_set_name: Device /dev/dm-1 not found
 Command failed

 (Same problem with short names:)
 bee:~# dmsetup table bee--sata-refuge
 0 131072 linear 8:2 117440896
 bee:~# dmsetup table dm-1
 device-mapper: table ioctl failed: No such device or address
 Command failed


 This is a problem hitting lilo relatively hard as it has logic to
 ignore devices with the same major/minor; that is, if lilo sees "dm-1"
 first and then the corresponding /dev/mapper device, it will drop any
 reference to the mapper device.  As having /boot on RAID 1 for lilo
 requires calling "dmsetup table" on the root device, this breaks lilo
 for a lot of people.

 Of course, it would be possible to patch lilo to explicitely skip
 /dev/dm-* devices, but it seems this would be a workaround instead of
 the real fix.


 This is under 2.6.18 and libdevmapper 1.02.12-1.


 You can find more details in Debian bug
 <http://bugs.debian.org/401393>, the bug was triggered by the addition
 of the /dev/dm-* device in udev (see <http://bugs.debian.org/392623>),
 and affects other distributions as well,
 <https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/lilo-installer/+bug/23835>.


 (RAID 1 support in lilo comes from a third-party patch added in the
 Debian packaging.)

   Bye,
-- 
Loïc Minier <lool dooz org>


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]