[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: Help: No internet connection




On 12/14/2009 05:58 PM, R. G. Newbury wrote:
On Sun, 2009-12-13 at 13:35 -0700, simon schneebeli okko org wrote:

At my brothers place I managed to connect to the internet with no
problem. All programmes worked, so I could add all the additional
programs I needed and install the latest updates.

RPM: "Couldn't resolve host"

To mention again: These messages appear immediately, not only after some
seconds like the server doesn't answer...

What strikes me about that list is the ones that don't work are
NetworkManager aware - I wonder if NetworkManager is telling them the
connection is offline.

Check that your router has IP address entries for your ISP's DNS server(s).

Check that you have not forgotten that you turned on access restrictions on your router, and in particular that you have not limited the number of DHCP addresses which the router can serve out, and that you are not over that limit. (Been *there*...real hair-puller!). This is a likely possibility given that you got things to work at your brother's house.. Maybe he has NO security settings enabled??? Check that DHCP is turned ON.

Check that system-config-network has IP address entries for your ISP's DNS server(s) and that the gateway address in on the correct network (ie 192.168.1.1 and not by mistake 192.168.0.1 etc.) You might want to try settings a STATIC IP address to avoid DHCP contention errors. This will not help if you have MAC address filtering turned ON, at the router.

At a console enter:
'service NetWorkManager stop'
'service wpa_supplicant stop'
'service ip6tables stop'

With a WIRED connection ONLY:
'service iptables restart'
'service network restart'

This should A) stop all the wireless services and things we don't want in the way, and B) start ONLY the things we want to see.

Then:
'ifconfig eth0'  should show, in the second line something like:
"inet addr:192.168.1.99  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0"
If not, try 'ifup eth0' then 'ifconfig eth0' again.

If you have an address, start with 'ping 192.168.1.1' (or whatever your router's IP address is). That *should* work. Then try 'ping yahoo.com'. If that works, then the problem(s) are internal to the configuration of the programs you are running (ie proxy settings in Firefox)

If you used a static IP, but cannot ping the router, then it is likely the wiring or router setup. If you get no address reported, then the network setup is wrong. (This is why a static address is useful for this case).

If you get an IP address and can ping the router, but cannot ping externally, then it is probably the router's DNS setup. When the wired connection works, THEN you can try to set up wireless (and/or revert to a DHCP IP scheme).

And if you ARE going to set up wireless then I strongly recommend wicd (at wicd.sourceforge.net) as a replacement for NetworkManager. It works at least as well as NM, but has a MUCH more transparent setup and control structure and can remember/act upon different wireless and wired connections, such as you need for a laptop at work and at home. For this it helps if you use 'static DHCP' where the router parses the MAC address and delivers an address accordingly, triggered by the DHCP request from the laptop etc.

Geoff

Meanwhile, the wired connection works (was it because I manually added the DNS???, anyway it works), but the wired connection still doesn't work.

Here's what I get with ifconfig.

[root sangam simon]# ifconfig eth0
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1A:6B:CE:85:A7
          inet addr:192.168.1.33  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::21a:6bff:fece:85a7/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:7852 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:6432 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:100
          RX bytes:6456499 (6.1 MiB)  TX bytes:815876 (796.7 KiB)
          Memory:fe200000-fe220000

And here is what I get with netstat -rn:

[root sangam simon]# netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface 192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0 0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0


As for wicd: I used that when working with Ubuntu and was always quite happy. So let's give it a try:

I downloaded wicd from here: http://atrpms.net/dist/f12/wicd/

It tells me the following:
python-urwid is needed by package wicd-1.6.2.2-1.fc12.i686 (/wicd-1.6.2.2-1.fc12.i686)

So I get python-urwid from http://atrpms.net/dist/f12/python-urwid/

Test Transaction Errors: file /usr/lib/python2.6/site-packages/urwid-0.9.8.4-py2.6.egg-info from install of python-urwid-0.9.8.4-3.fc12.i686 conflicts with file from package urwid-0.9.8.4-6.1.i386 file /usr/lib/python2.6/site-packages/urwid/__init__.py from install of python-urwid-0.9.8.4-3.fc12.i686 conflicts with file from package urwid-0.9.8.4-6.1.i386 file /usr/lib/python2.6/site-packages/urwid/__init__.pyc from install of python-urwid-0.9.8.4-3.fc12.i686 conflicts with file from package urwid-0.9.8.4-6.1.i386 file /usr/lib/python2.6/site-packages/urwid/canvas.py from install of python-urwid-0.9.8.4-3.fc12.i686 conflicts with file from package urwid-0.9.8.4-6.1.i386 file /usr/lib/python2.6/site-packages/urwid/canvas.pyc from install of python-urwid-0.9.8.4-3.fc12.i686 conflicts with file from package urwid-0.9.8.4-6.1.i386 file /usr/lib/python2.6/site-packages/urwid/curses_display.py from install of python-urwid-0.9.8.4-3.fc12.i686 conflicts with file from package urwid-0.9.8.4-6.1.i386
  file...

My, my. What a headache. These thing make me feel kind of lost...

Simon


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]