[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: F10 and Gnome - not root login



On Wed, Jan 28, 2009 at 2:08 PM, Jeff Spaleta <jspaleta gmail com> wrote:
> On Wed, Jan 28, 2009 at 9:57 AM, Aldo Foot <lunixer gmail com> wrote:
>> # rpm -V python
>> package python is not installed
>
> You are saying that the affected system after fresh install appears to
> not have the python package installed? If that is true that will break
> far more than just firstboot..far more.  In fact its pretty hard to
> imagine having a desktop Fedora system without python installed.
>
> That's bad enough...but its worse..what you are telling me is not
> self-consistent from an rpm based install process standpoint.  Here's
> is a summary of what you are saying to me, just for clarity.
>
> /usr/bin/python   exists
> /usr/bin/python2  exists
> but the python package itself is not installed.
>
> That is inconsistent information.

To clarify:
/usr/bin/python   does not exist
/usr/bin/python2 exists and is an empty link to a non-existent
/usr/bin/python binary.

> rpm -qf /usr/bin/python     will tell you which package(s) the rpm
> system thinks "own" the /usr/bin/python file in the rpm sense.

I know this is odd. I cannot even run a yum command on this system.
Here's what I get:

# ls -la /usr/bin/python
ls: cannot access /usr/bin/python: No such file or directory

# yum info python
-bash: /usr/bin/yum: /usr/bin/python: bad interpreter: No such file or directory

# yum list python
-bash: /usr/bin/yum: /usr/bin/python: bad interpreter: No such file or directory

# yum whatprovides python
-bash: /usr/bin/yum: /usr/bin/python: bad interpreter: No such file or directory

# yum install python
-bash: /usr/bin/yum: /usr/bin/python: bad interpreter: No such file or directory

# yum repolist all
-bash: /usr/bin/yum: /usr/bin/python: bad interpreter: No such file or directory

# ls -l /etc/yum.repos.d/
total 16
-rw-r--r-- 1 root root 1962 2008-11-06 12:06 fedora-rawhide.repo
-rw-r--r-- 1 root root 1090 2008-11-06 12:06 fedora.repo
-rw-r--r-- 1 root root 1108 2008-11-06 12:06 fedora-updates.repo
-rw-r--r-- 1 root root 1181 2008-11-06 12:06 fedora-updates-testing.repo


# rpm -qf /usr/bin/python
error: file /usr/bin/python: No such file or directory

# rpm -qf /usr/bin/python2
file /usr/bin/python2 is not owned by any package


> If rpm does not return with a package name, then I'm not sure how you
> get into that situation post-install.   Unless the install process
> itself flaked out and wasn't recording information into the rpmdb
> during the rpm transaction at install time.  I would have expected the
> install to fail with some sort of error in that case.
>
> While its nice to know that your problem isn't firstboot itself, the
> current picture painted by the available information doesn't make a
> lot of sense to me. Unless there was some install time errors you
> haven't told me me about...or you are probing the system from the
> installer environment y mistake and not the system post-install.
>
> Very very odd.
> -jef

The only thing I did was to deselect some packages -see a previous email- other
than that it was a click OK and Next operation. Nothing out of the ordinary.

There are some errors in /var/log anaconda.log.
Would this shed some light?

**This is a partial log**

09:20:44 ERROR   : unable to set timezone
09:20:45 INFO    : moving (1) to step preinstallconfig
09:20:45 DEBUG   : isys.py:mount()- going to mount /selinux on
/mnt/sysimage/selinux with options defaults
09:20:45 WARNING : no dev package, going to bind mount /dev
09:20:45 DEBUG   : isys.py:mount()- going to mount /dev on
/mnt/sysimage/dev with options defaults,bind
09:20:45 INFO    : self.hostname = localhost.localdomain
09:20:45 INFO    : moving (1) to step installpackages
09:20:45 INFO    : Preparing to install packages
09:23:06 WARNING : /usr/lib/anaconda/gui.py:562: GtkWarning:
gtk_progress_set_percentage: assertion `percentage >= 0 && percentage
<= 1.0' failed
  self.progress.set_fraction (newval)

09:46:07 WARNING : /usr/lib/anaconda/iw/progress_gui.py:55:
GtkWarning: gtk_progress_set_percentage: assertion `percentage >= 0 &&
percentage <= 1.0' failed
  self.progress.set_fraction(pct)

09:46:08 INFO    : moving (1) to step postinstallconfig
09:46:09 INFO    : moving (1) to step writeconfig
09:46:09 INFO    : Writing main configuration
09:46:09 ERROR   : Error running /usr/sbin/authconfig: No such file or directory
09:46:09 ERROR   : Error running ['--update', '--nostart',
'--enableshadow', '--passalgo=sha512']: Error running
/usr/sbin/authconfig: No such file or directory
09:46:09 INFO    : self.hostname = localhost.localdomain
09:46:09 ERROR   : Error running /usr/sbin/lokkit: No such file or directory
09:46:09 ERROR   : lokkit run failed: Error running /usr/sbin/lokkit:
No such file or directory
09:46:09 ERROR   : Error running /usr/sbin/lokkit: No such file or directory
09:46:09 ERROR   : lokkit run failed: Error running /usr/sbin/lokkit:
No such file or directory
09:46:10 INFO    : moving (1) to step firstboot
09:46:10 INFO    : moving (1) to step instbootloader
09:46:14 INFO    : vg VolGroup00, size is 78304, pesize is 32768
09:46:14 INFO    : vg VolGroup00, size is 78304, pesize is 32768
09:46:14 INFO    : vg VolGroup00, size is 78304, pesize is 32768
09:46:14 INFO    : vg VolGroup00, size is 78304, pesize is 32768
09:46:14 INFO    : moving (1) to step writeksconfig
09:46:14 INFO    : Writing autokickstart file
09:46:16 INFO    : moving (1) to step writeregkey
09:46:16 INFO    : moving (1) to step setfilecon
09:46:16 INFO    : setting SELinux contexts for anaconda created files
09:46:16 WARNING : /etc/rpm/platform doesn't exist
09:46:16 WARNING : /etc/rpm/macros doesn't exist
09:46:16 WARNING : /etc/lilo.conf.anaconda doesn't exist
09:46:16 WARNING : /lib64 doesn't exist
09:46:16 WARNING : /usr/lib64 doesn't exist
09:46:16 WARNING : /etc/blkid.tab doesn't exist
09:46:16 WARNING : /etc/blkid.tab.old doesn't exist
09:46:16 INFO    : set fc of /etc/mtab to False
09:46:16 INFO    : set fc of /etc/fstab to False
09:46:16 INFO    : set fc of /etc/resolv.conf to False
09:46:16 WARNING : /etc/modprobe.conf doesn't exist
09:46:16 WARNING : /etc/modprobe.conf~ doesn't exist
09:46:16 INFO    : set fc of /var/log/wtmp to False
09:46:16 INFO    : set fc of /var/run/utmp to False
09:46:16 WARNING : /etc/crypttab doesn't exist
09:46:16 INFO    : set fc of /dev/log to False
09:46:16 INFO    : set fc of /var/lib/rpm to False
09:46:16 INFO    : set fc of / to False
09:46:16 WARNING : /etc/raidtab doesn't exist
09:46:16 WARNING : /etc/mdadm.conf doesn't exist
09:46:16 INFO    : set fc of /etc/hosts to False
09:46:16 INFO    : set fc of /etc/sysconfig/network to False
09:46:16 INFO    : set fc of /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules to False
09:46:16 INFO    : set fc of /root/install.log to False
09:46:16 INFO    : set fc of /root/install.log.syslog to False
09:46:16 WARNING : /etc/shadow doesn't exist
09:46:16 WARNING : /etc/shadow- doesn't exist
09:46:16 WARNING : /etc/gshadow doesn't exist


This is odd, because if I have not problems with the ISO I downloaded
two days ago.
I've been seeing too many odd things during the last few days that I
have not seen
before. I'm making a list. Maybe the download of the bad dvd was incomplete or
there was data corruption in the process.
~af


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]