[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: Is boot.iso in todays x86_64 rawhide usable?



Will Woods said the following on 01/24/2008 03:42 PM Pacific Time:
On Thu, 2008-01-24 at 12:15 -0500, Will Woods wrote:
On Thu, 2008-01-24 at 11:41 -0500, Clyde E. Kunkel wrote:
Clyde E. Kunkel wrote:
Fails for me with :

Failed to execute /init
Kernel panic - not syncing: no init found. Try passing init= option to kernel.

Well, makes no difference since install is underway using the rescue iso.

Is a bz needed, tho, for todays x86_64 boot.iso?
Happens on i386 too. We're looking into it.

I'm a little baffled. I checked the initrd and the reason /init won't
load is.. there are no libraries on the initrd. (Yes, we're using
dynamically-loaded binaries in initrd now).

So I hacked up pungi to enable --debug on buildinstall (the script that
builds the images) and I get the following output:

DSO_DEPS for /usr/lib/anaconda-runtime/loader/init are
Gosh. Yep, seems like there should be some libraries listed there. Like
libc, maybe.
Checking the code for buildinstall, I find get_dso_deps in
buildinstall.functions. It uses a chroot and some ld.so hackery to
figure out what libraries a binary wants to load. But there's no
ld-linux.so.* in /lib on the initrd, so this fails, so we get no deps.
Okay, that makes sense.

So it seems like mk-images would need something like:

  cp -Lfp $IMGPATH/LIBDIR/ld*.so $MBD_DIR/$LIBDIR/

before any call to instbin (which calls get_dso_deps, which requires
ld.so to work right).

What *doesn't* make sense is: how did this ever work before? Neither
mk-images nor buildinstall* has been modified in the past week.

So yeah. I obviously don't understand the problem well enough to solve
it. But I hope this information is useful to someone smarter than me.

-w


What is the bugzilla number?

John


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]