[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: [libvirt] How to start a defined domain




yes, and it works now, both "virsh start vm01" and my program. A lot of thanks to you.
But there is still something disturbing.
I'm using putty on windows xp connecting to another computer running CentOS which has xen and libvirt on it.
After I type "virsh start vm01" or run my program, the terminal freezes, I can't input anything to terminal.
And then the network connection to server is closed.
Have you been into this?
 
 
 
2010-10-27

黄亮

发件人: Osier
发送时间: 2010-10-27  11:25:54
收件人: 黄亮
抄送:
主题: Re: [libvirt] How to start a defined domain
----- "黄亮" <lancerhuang 163 com> wrote:
> 
> nope.
> "vm01" can be seen after I started it using "xm create vm01".
> But, if I shut it down using "xm shutdown vm01", it can't be seen
> using "virsh list --all"
> I assume that, "vm01" only have a xm config file stored in /etc/xen/,
> and libvirt or virsh need a XML style config file. So I can't start
> vm01 using "virsh start vm01" nor can I see it using "virsh list
> --all".
> Is it like this? Do correct me if I'm wrong :-)
so it becomes clear now, I guess you didn't 'define' the guest from 
libvirt side, that means'vm01' is not a persistent domain, so after 
you shutdown the vm01 using xm, yes, libvirt can't see it anymore.
actually even if after you use "virsh destroy" or "virsh shutdown",
libvirt can't see it either.. :-) 
the way to define a domain to be persistent,(assume the domain is running)
# virsh dumpxml vm01 > vm01.xml
# virsh define vm01.xml
then think you can start it via:
# virsh start vm01
- Osier
> 2010-10-27
> 黄亮
> 发件人: Osier
> 发送时间: 2010-10-27 10:56:54
> 收件人: 黄亮
> 抄送:
> 主题: Re: [libvirt] How to start a defined domain
> ----- "黄亮" <lancerhuang 163 com> wrote:
> > 
> > Oh, yeah, you're right, it's "make uninstall" :-)
> >
> > after uninstall 0.8.4 and reinstall 0.6.3, it still won't work.
> >
> > but one thing I should mention is that while using "virsh start
> vm01",
> > it reports the same error, saying can't find domain "vm01" with
> > "xenUnifiedDomainLookupByName ".
> > So I think maybe there is something I'm missing in define a domain.
> >
> > Would you give me some hints so I can see where I go wrong? Really
> > appreciated
> >
> ah, well, so let us check lower, can you see the guest "vm01" by
> "virsh list --all"?
> - Osier
> >
> > 2010-10-27
> >
> > 黄亮
> >
> > 发件人: Osier
> > 发送时间: 2010-10-26 22:29:40
> > 收件人: 黄亮
> > 抄送: libvir-list
> > 主题: Re: [libvirt] How to start a defined domain
> >
> >
> >
> > ----- "黄亮" <lancerhuang 163 com> wrote:
> >
> > > 
> > > Well, after "make clean", I run the compiled start.c, still won't
> > > work.
> >
> > "make clean" won't uninstall the installed stuffs, use "make
> > uninstall"
> > instead, or you just made a typo? :-)
> >
> > after that, suggest re-installing 0.6.3 if you are not sure if it's
> > injured.
> >
> > - Osier
> >
> > > And I forget to metion, an error msg is shown:
> > >
> > > libvir: Xen error : Domain not found: xenUnifiedDomainLookupByName
> > >
> > > is that means I missed something?
> > >
> > >
> > > 2010-10-26
> > >
> > > 黄亮
> > >
> > > 发件人: Osier
> > > 发送时间: 2010-10-26 18:05:46
> > > 收件人: 黄亮
> > > 抄送:
> > > 主题: Re: [libvirt] How to start a defined domain
> > >
> > >
> > >
> > > ----- "黄亮" <lancerhuang 163 com> wrote:
> > >
> > > > 
> > > > Accroding to your case, it seems I have no need to upgrade
> libvirt
> > > to
> > > > 0.8.4
> > > > Will that work if I erase 0.8.4 using "make clean" and draw back
> > to
> > > > 0.6.3 ?
> > >
> > > yep, think so, if you don't need the new features, and 0.6.3 is
> > enough
> > > for your project requirement.. :-)
> > >
> > > - Osier
> > > >
> > > >
> > > >
> > > > 2010-10-26
> > > >
> > > > 黄亮
> > > >
> > > > 发件人: Osier
> > > > 发送时间: 2010-10-26 17:10:40
> > > > 收件人: 黄亮
> > > > 抄送:
> > > > 主题: Re: [libvirt] How to start a defined domain
> > > >
> > > >
> > > >
> > > > ----- "黄亮" <lancerhuang 163 com> wrote:
> > > >
> > > > > 
> > > > > Thanks for your reply, Osier.
> > > > >
> > > > >
> > > > > The distro I'm using is CentOS release 5.5 (Final)
> > > > >
> > > > > I'm not quite sure about the version of libvirt. At first, it
> > > seems
> > > > to
> > > > > be 0.6.3, because /usr/lib64/libvirt.so.0 points to
> > > > > /usr/lib64/libvirt.so.0.6.3
> > > > > Then I downloaded the src of libvirt_0.8.4 from offical
> website,
> > > and
> > > > > configure, make, make install.
> > > > > But now it show errors when I type "virsh". The error message
> > lies
> > > > > below:
> > > > >
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.8.2'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.7.1'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.7.5'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.8.1'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.7.0'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.7.2'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.7.3'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.8.0'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version
> > > `LIBVIRT_PRIVATE_0.8.4'
> > > > > not found (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.7.7'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > > > virsh: /usr/local/lib/libvirt.so.0: version `LIBVIRT_0.6.4'
> not
> > > > found
> > > > > (required by virsh)
> > > >
> > > > probly you should try to erase the 0.6.3, then compile and
> install
> > > > libvirt
> > > > like:
> > > >
> > > > # ./configure --prefix=/usr --libdir=/usr/lib64
> > > > # make
> > > > # make install
> > > >
> > > > your test program has no problem on my box. the libvirt on my
> box
> > > also
> > > > is
> > > > 0.6.3.
> > > >
> > > > Regards
> > > >
> > > > - Osier
> > > > >
> > > > > As for xen, it is 3.3.2. The full "xm info" message is listed
> > > below:
> > > > > host : testbed01
> > > > > release : 2.6.18-194.11.4.el5xen
> > > > > version : #1 SMP Tue Sep 21 05:40:24 EDT 2010
> > > > > machine : x86_64
> > > > > nr_cpus : 8
> > > > > nr_nodes : 1
> > > > > cores_per_socket : 4
> > > > > threads_per_core : 2
> > > > > cpu_mhz : 2793
> > > > > hw_caps :
> > > > >
> > > >
> > >
> >
> bfebfbff:28100800:00000000:00000140:0098e3fd:00000000:00000001:00000000
> > > > > virt_caps : hvm
> > > > > total_memory : 4055
> > > > > free_memory : 533
> > > > > node_to_cpu : node0:0-7
> > > > > node_to_memory : node0:533
> > > > > xen_major : 3
> > > > > xen_minor : 3
> > > > > xen_extra : .2
> > > > > xen_caps : xen-3.0-x86_64 xen-3.0-x86_32p hvm-3.0-x86_32
> > > > > hvm-3.0-x86_32p hvm-3.0-x86_64
> > > > > xen_scheduler : credit
> > > > > xen_pagesize : 4096
> > > > > platform_params : virt_start=0xffff800000000000
> > > > > xen_changeset : unavailable
> > > > > cc_compiler : gcc version 4.1.2 20080704 (Red Hat 4.1.2-44)
> > > > > cc_compile_by : root
> > > > > cc_compile_domain : gitco.tld
> > > > > cc_compile_date : Tue Aug 18 21:07:28 CEST 2009
> > > > > xend_config_format : 4
> > > > >
> > > > > I've write a simple c program to test the api, and it is
> listed
> > > > below:
> > > > >
> > > > > 1 // This program aims to test the api which can start the VM
> > > > > 2
> > > > > 3 #include "stdio.h"
> > > > > 4 #include "stdlib.h"
> > > > > 5 #include "libvirt/libvirt.h"
> > > > > 6
> > > > > 7 int main(int argc ,char* argv[])
> > > > > 8 {
> > > > > 9 virConnectPtr conn;
> > > > > 10 conn = virConnectOpen( "xen+tcp://localhost?no_Verify=1" );
> > > > > 11 if( conn == NULL )
> > > > > 12 {
> > > > > 13 printf( "Failed to Connect\n" );
> > > > > 14 return 1;
> > > > > 15 }
> > > > > 16 const char* host = "vm01";
> > > > > 17 virDomainPtr dom;
> > > > > 18 dom = virDomainLookupByName( conn, host );
> > > > > 19 if( dom == NULL )
> > > > > 20 {
> > > > > 21 printf( "can't find dom\n" );
> > > > > 22 return 1;
> > > > > 23 }
> > > > > 24 // else
> > > > > 25 // {
> > > > > 26 // virDomainFree( dom );
> > > > > 27 // virConnectClose( conn );
> > > > > 28 // printf("done\n");
> > > > > 29 // return 0;
> > > > > 30 // }
> > > > > 31 if( virDomainCreate( dom ) == -1 )
> > > > > 32 {
> > > > > 33 printf( "failed to Start\n" );
> > > > > 34 virDomainFree( dom );
> > > > > 35 virConnectClose( conn );
> > > > > 36 return 1;
> > > > > 37 }
> > > > > 38 else
> > > > > 39 {
> > > > > 40 printf( "Started\n" );
> > > > > 41 virDomainFree( dom );
> > > > > 42 virConnectClose( conn );
> > > > > 43 return 0;
> > > > > 44 }
> > > > > 45 }
> > > > >
> > > > > 2010-10-26
> > > > >
> > > > > Lancer
> > > > >
> > > > > 发件人: Osier
> > > > > 发送时间: 2010-10-26 11:35:31
> > > > > 收件人: 黄亮
> > > > > 抄送: libvir-list
> > > > > 主题: Re: [libvirt] How to start a defined domain
> > > > >
> > > > >
> > > > >
> > > > > ----- "黄亮" <lancerhuang 163 com> wrote:
> > > > >
> > > > > > I've create a domain called "vm01" using Virt-Manager, the
> GUI
> > > > tool.
> > > > > > Now I wanna use libvirt api to control the life cycle of
> vm01.
> > > > > > It went on well with shutdown and reboot, but how to start
> it
> > > > became
> > > > > a
> > > > > > problem.
> > > > > >
> > > > > > I was intended to get the virDomainPtr by using
> > > > > virDomainLookupByName
> > > > > > api, and then start it using virDomainCreate api.
> > > > > > But it turns out that virDomainLookupByName api cannot
> return
> > a
> > > > > > virDomainPtr for a defined but not running domain.
> > > > > >
> > > > >
> > > > > no, it can :-)
> > > > >
> > > > > If it really doesn't work for you, could you write a simple
> > > program
> > > > to
> > > > > reproduce it? and try to explain what's the version of libvirt
> > you
> > > > > use,
> > > > > on which distro, etc, any helpful info is welcomed. :-)
> > > > >
> > > > > Thanks
> > > > >
> > > > > - Osier
> > > > >
> > > > > > That's my situation, what do you suggest I do now?
> > > > > > Thanks in advance.
> > > > > >
> > > > > > 2010-10-26
> > > > > >
> > > > > > Lancer
> > > > > > --
> > > > > > libvir-list mailing list
> > > > > > libvir-list redhat com
> > > > > > https://www.redhat.com/mailman/listinfo/libvir-list
> > > > >
> > > > > __________ Information from ESET Smart Security, version of
> > virus
> > > > > signature database 5562 (20101025) __________
> > > > >
> > > > > The message was checked by ESET Smart Security.
> > > > >
> > > > > http://www.eset.com
> > > >
> > > > __________ Information from ESET Smart Security, version of
> virus
> > > > signature database 5562 (20101025) __________
> > > >
> > > > The message was checked by ESET Smart Security.
> > > >
> > > > http://www.eset.com
> > >
> > > __________ Information from ESET Smart Security, version of virus
> > > signature database 5563 (20101026) __________
> > >
> > > The message was checked by ESET Smart Security.
> > >
> > > http://www.eset.com
> >
> > __________ Information from ESET Smart Security, version of virus
> > signature database 5565 (20101026) __________
> >
> > The message was checked by ESET Smart Security.
> >
> > http://www.eset.com
> __________ Information from ESET Smart Security, version of virus
> signature database 5566 (20101027) __________
> The message was checked by ESET Smart Security.
> http://www.eset.com
__________ Information from ESET Smart Security, version of virus signature database 5566 (20101027) __________
The message was checked by ESET Smart Security.
http://www.eset.com

[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]