[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: [libvirt] [Qemu-devel] virtio serial device problem



On 05/09/2013 04:07 PM, Li Zhang wrote:
> On 2013年05月08日 23:53, fred konrad greensocs com wrote:
>>> On 05/07/2013 07:50 PM, Paolo Bonzini wrote:
>>>> Il 07/05/2013 09:20, Li Zhang ha scritto:
>>>>> Hi all,
>> Hi,
>>>>> When we use the latest version of QEMU to build ovirt,
>>>>> we get this error reported from libvirt.
>>>> What QEMU commit is this?
>>>
>>> b3e6d591b05538056d665572f3e3bbfb3cbb70e7
>> This commit is from 05/29 no?
>>
>> there were issues with that. But it should be fixed.
>>
>> Do you still have the command-line issue with the last git?
>>
>> See commit 80270a19685dd20eda017b0360c743b3e3ed6f57
> 
> Hi Fred,
> 
> This patch is to change bus which can be compatible with old version, right?
> But I saw the current name is still different from old version.
> 
> The current name is: "virtio-serial-bus0.0"
> The old version is: "virtio-serial0.0"
> 
> Is it possible to change it back to the old name?


This is what the most recent qemu produces:

    bus: pci
      type PCI
      dev: virtio-serial-pci, id "virtio-serial0"
        ioeventfd = on
        vectors = 2
        class = 0x780
        indirect_desc = on
        event_idx = on
        max_ports = 31
        addr = 03.0
        romfile = <null>
        rombar = 1
        multifunction = off
        command_serr_enable = on
        class Class 0780, addr 00:03.0, pci id 1af4:1003 (sub 1af4:0003)
        bar 0: i/o at 0xffffffffffffffff [0x1e]
        bar 1: mem at 0xffffffffffffffff [0xffe]
        bus: virtio-bus
          type virtio-pci-bus
          dev: virtio-serial-device, id ""
            max_ports = 31
            bus: virtio-serial0.0
              type virtio-serial-bus
              dev: virtserialport, id "channel0"
                chardev = charchannel0
                nr = 1
                name = "com.redhat.rhevm.vdsm"
                port 1, guest off, host off, throttle off


The device layout is new, the bus name is old - "virtio-serial0.0",
everything should be ok now.



> Thanks. :)
> --Li
>>
>> Thanks,
>> Fred
>>
>>>
>>>> It might have been fixed already.
>>> Hm. From what I see, it is all correct from the qemu side, the problem is
>>> in libvirt which does not know about "virtio-pci-bus" yet.
>>>
>>>
>>>
>>>> Paolo
>>>>
>>>>> qemu-system-ppc64: -device
>>>>> virtserialport,bus=virtio-serial0.0,nr=1,chardev=charchannel0,id=channel0,name=com.redhat.rhevm.vdsm:
>>>>>
>>>>>
>>>>> Bus 'virtio-serial0.0' is full
>>>>> qemu-system-ppc64: -device
>>>>> virtserialport,bus=virtio-serial0.0,nr=1,chardev=charchannel0,id=channel0,name=com.redhat.rhevm.vdsm:
>>>>>
>>>>>
>>>>> Bus 'virtio-serial0.0' not found
>>>>>
>>>>> Libvirt helps create QEMU command line and put virtserialport device to
>>>>> bus virtio-serial0.0.
>>>>> For latest version of QEMU, the bus type is changed.
>>>>>
>>>>> (qemu) info qtree
>>>>> bus: main-system-bus
>>>>>    type System
>>>>>    dev: spapr-pci-host-bridge, id ""
>>>>>      index = 0
>>>>>      buid = 0x800000020000000
>>>>>      liobn = 0x80000000
>>>>>      mem_win_addr = 0x100a0000000
>>>>>      mem_win_size = 0x20000000
>>>>>      io_win_addr = 0x10080000000
>>>>>      io_win_size = 0x10000
>>>>>      msi_win_addr = 0x10090000000
>>>>>      irq 0
>>>>>      bus: pci
>>>>>        type PCI
>>>>>        dev: virtio-serial-pci, id "virtio-serial0"
>>>>>          ioeventfd = on
>>>>>          vectors = 2
>>>>>          class = 0x780
>>>>>          indirect_desc = on
>>>>>          event_idx = on
>>>>>          max_ports = 31
>>>>>          addr = 03.0
>>>>>          romfile = <null>
>>>>>          rombar = 1
>>>>>          multifunction = off
>>>>>          command_serr_enable = on
>>>>>          class Class 0780, addr 00:03.0, pci id 1af4:1003 (sub
>>>>> 1af4:0003)
>>>>>          bar 0: i/o at 0xffffffffffffffff [0x1e]
>>>>>          bar 1: mem at 0xffffffffffffffff [0xffe]
>>>>>          bus: virtio-serial0.0
>>>>>            type virtio-pci-bus
>>>>>            dev: virtio-serial-device, id ""
>>>>>              max_ports = 31
>>>>>              bus: virtio-serial-bus.0
>>>>>                type virtio-serial-bus
>>>>>                dev: virtserialport, id "channel1"
>>>>>                  chardev = charchannel1
>>>>>                  nr = 2
>>>>>                  name = "org.qemu.guest_agent.0"
>>>>>                  port 2, guest off, host off, throttle off
>>>>>                dev: virtserialport, id "channel0"
>>>>>                  chardev = charchannel0
>>>>>                  nr = 1
>>>>>                  name = "com.redhat.rhevm.vdsm"
>>>>>                  port 1, guest off, host off, throttle off
>>>>>
>>>>>
>>>>> But we tried to replace virtio-serial0.0 with virtio-serial-bus.0,
>>>>> SLOF crashes. It still doesn't work at all.
>>>>>
>>>>> Does anyone know how to use virtserialport in QEMU command line?
>>>>> If configuration is changed in QEMU, libvirt also needs to change it
>>>>> accordingly.
>>>>>
>>>>> Thanks. :)
>>>>> --Li
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>
>>> -- 
>>> Alexey Kardashevskiy
>>> IBM OzLabs, LTC Team
>>>
>>> e-mail: aik au1 ibm com
>>> notes: Alexey Kardashevskiy/Australia/IBM
>>>
>>>
>>>


-- 
Alexey Kardashevskiy
IBM OzLabs, LTC Team

e-mail: aik au1 ibm com
notes: Alexey Kardashevskiy/Australia/IBM


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]