[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: [Linux-cluster] CMAN connectivity problem



Manuel Bujan wrote:
Hi people,
We are trying to set up a two nodes cluster with the latest cvs source from RedHat and when we are going to start both nodes we get that the first node form a quorum without problems, but the second one never get connected at cman level and remain trying to connect with the following error:
Dec 16 15:30:25 atmail-2 ccsd[3260]: Initial status:: Inquorate
Dec 16 15:30:28 atmail-2 kernel: CMAN: sending membership request
Dec 16 15:31:03 atmail-2 last message repeated 21 times
Our cluster.conf file is the following:
<?xml version="1.0"?>
<cluster name="ISQCLUSTER" config_version="2">
<cman two_node="1" expected_votes="1">
<multicast addr="224.0.0.1"/>
<multicast addr="224.0.0.9"/>
</cman>
<clusternodes>
<clusternode name="atmail-1" nodeid="1" votes="1">
<altname name="cluster1"/>
<multicast addr="224.0.0.1" interface="eth0"/>
<multicast addr="224.0.0.9" interface="eth1"/>
<fence>
<method name="human">
<device name="last_resort" ipaddr="clust
er1"/>
</method>
</fence>
</clusternode>
<clusternode name="atmail-2" nodeid="2" votes="1">
<altname name="cluster2"/>
<multicast addr="224.0.0.1" interface="eth0"/>
<multicast addr="224.0.0.9" interface="eth1"/>
<fence>
<method name="human">
<device name="last_resort" ipaddr="clust
er2"/>
</method>
</fence>
</clusternode>
</clusternodes>
<fencedevices>
<fencedevice name="human" agent="fence_manual"/>
</fencedevices>
<fence_daemon clean_start="0">
</fence_daemon>
</cluster>
#######################################################
From the log file in node #1 already quorated I have:
Dec 16 15:29:38 atmail-1 kernel: CMAN: Waiting to join or form a Linux-cluster
Dec 16 15:29:39 atmail-1 ccsd[3191]: Connected to cluster infrastruture via: CMA
N/SM Plugin v1.1
Dec 16 15:29:39 atmail-1 ccsd[3191]: Initial status:: Inquorate
Dec 16 15:30:10 atmail-1 kernel: CMAN: forming a new cluster
Dec 16 15:30:10 atmail-1 kernel: CMAN: quorum regained, resuming activity
Dec 16 15:30:10 atmail-1 ccsd[3191]: Cluster is quorate. Allowing connections.
From the second node, inquorated we have:
Dec 16 15:30:22 atmail-2 ccsd[3260]: Remote copy of cluster.conf is from quorate node.
Dec 16 15:30:22 atmail-2 ccsd[3260]: Local version # : 1
Dec 16 15:30:22 atmail-2 ccsd[3260]: Remote version #: 2
Dec 16 15:30:22 atmail-2 ccsd[3260]: Switching to remote copy.
Dec 16 15:30:25 atmail-2 kernel: CMAN: Waiting to join or form a Linux-cluster
Dec 16 15:30:25 atmail-2 ccsd[3260]: Connected to cluster infrastruture via: CMAN/SM Plugin v1.1
Dec 16 15:30:25 atmail-2 ccsd[3260]: Initial status:: Inquorate
Dec 16 15:30:28 atmail-2 kernel: CMAN: sending membership request
Dec 16 15:31:03 atmail-2 last message repeated 21 times
Dec 16 15:32:08 atmail-2 last message repeated 39 times
Dec 16 15:33:13 atmail-2 last message repeated 39 times
Any hints ????
We are using kernel 2.6.9, and we have applied all the patches availables for it

Check your routes. By default, your multicast stuff will go out whatever your default route is. You may need to add a route to force the multicast out the proper NIC, e.g.

	route add -net 224.0.0.0 netmask 255.0.0.0 dev eth1
----------------------------------------------------------------------
- Rick Stevens, Senior Systems Engineer     rstevens vitalstream com -
- VitalStream, Inc.                       http://www.vitalstream.com -
-                                                                    -
-     I.R.S.: We've got what it takes to take what you've got!       -
----------------------------------------------------------------------


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]