[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

[Linux-cluster] Channel Bonding issue in Cluster Suite Setup



Dear All,

I have configured RHEL Cluster Suite with 2 servers
Server 1 : 192.168.13.110 IP Address and hostname is primary
Server 2 : 192.168.13.179 IP Address and hostname is secondary
Floating : 192.168.13.83 IP Address (Assumed by currently active server)

In am followed the RHEL Cluster Suite Configuration document "rh-cs-en-4.pdf" and
I have configured Ethernet Channel Bonding in Each Cluster Nodes

Channel Bonding Configuration Details are
1) Created bonding devices in "/etc/modprobe.conf" file alias bond0 bonding
    options bonding miimon=100 mode=1
2) Edit the "/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 and ifcfg-eth1" configuration
   DEVICE=eth0
   USERCTL= no
   ONBOOT=yes
   MASTER=bond0
   SLAVE=yes
   BOOTPROTO=none

   DEVICE=eth1
   USERCTL= no
   ONBOOT=yes
   MASTER=bond0
   SLAVE=yes
   BOOTPROTO=none
3) Created a network script for the bonding device is "/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-bond0"
   DEVICE=bond0
   USERCTL=no
ONBOOT=yes NETMASK=255.255.255.0
   GATEWAY=192.168.13.1
   IPADDR=192.168.13.110
4) Reboot the system for the changes to take effect.

After i am rebooted both the server then cluster node becomes simplex and Services are started on both the nodes

The cluster output in primary node
Member Status: Quorate

Member Name                              Status
----------- -------                              ---------
primary                                         Online, Local, rgmanager
secondary                                      Offline

Service Name         Owner (Last)                   State
--------- --------         -----------------                   --------
Service                      primary                        started

The cluster output in secondary node
Member Status: Quorate

Member Name                              Status
----------- -------                              ---------
primary                                         Offline
secondary                                      Online, Local, rgmanager

Service Name         Owner (Last)                   State
--------- --------         -----------------                   --------
Service                      secondary                     started

Before Ethernet Channel Bonding cluster services are active in one node and
other nodes acts as passive node and member status is Online for both the nodes

But after Ethernet Channel Bonding cluster services are active on both the nodes and
member status is current node is Online and other node is Offline

We are not sure why this is happening. Can some one throw light on this.

Regards
-S.Balaji


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]