[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

[Linux-cluster] Ethernet Channel Bonding Configuration Clarification is Needed



Dear All,

I have using RHEL4 Update 4 Linux and Kernel Version is 2.6.9-42.EL

I have configured Cluster Suite with 2 servers
Server 1 : 192.168.13.110 IP Address and hostname is primary
Server 2 : 192.168.13.179 IP Address and hostname is secondary
Floating : 192.168.13.83 IP Address (Assumed by currently active server)

I have configured Ethernet Channel Bonding in Each Cluster Nodes as per the below link

http://www.redhat.com/docs/manuals/csgfs/browse/rh-cs-en/s1-hardware-connect.html#S2-HARDWARE-ETHBOND

Channel Bonding Configuration Details are

1) Created bonding devices in "/etc/modprobe.conf" file alias bond0 bonding
  options bonding miimon=100 mode=1
2) Edit the "/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 and ifcfg-eth1" configuration
  DEVICE=eth0
  USERCTL= no
 
  MASTER=bond0
  SLAVE=yes
  BOOTPROTO=none

  DEVICE=eth1
  USERCTL= no
 
  MASTER=bond0
  SLAVE=yes
  BOOTPROTO=none
3) Created a network script for the bonding device is "/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-bond0"
  DEVICE=bond0
  USERCTL=no
  NETMASK=255.255.255.0
  GATEWAY=192.168.13.1
  IPADDR=192.168.13.110
4) Reboot the system for the changes to take effect.

After i am rebooted both the server then cluster node becomes simplex and Services are started on both the nodes
The cluster output in primary node

Member Status: Quorate

Member Name                              Status
-----------                             ---------
primary                                 Online, Local, rgmanager
secondary                               Offline

Service Name         Owner (Last)                   State
------------         ------------                  --------
Service              primary                        started

The cluster output in secondary node

Member Status: Quorate

Member Name                              Status
-----------                             ---------
primary                                 Offline
secondary                               Online, Local, rgmanager

Service Name         Owner (Last)                   State
------------         --------------                --------
Service              secondary                     started

Before Ethernet Channel Bonding cluster services are active in one node and other nodes acts as passive node.
But after Ethernet Channel Bonding cluster services are active on both the nodes

I don't know what is the problem and is their any configuration is required in cluster configuration file and
cman is working only with eth0 interface

Can some one throw light on this peculiar problem

Regards
-S.Balaji


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]