[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: [Linux-cluster] Cluster is failed.



Hi.

you got some errors on your cluster.conf file.

1. you must check that fence_rsa works berfore starting the cluster.
2. if you are using  quorumd, change cman to : <cman expected_votes="3" two_node="0"/>
3. put quorumd  votes=1 , min_score=1
4. change your heuristic program to somthing like ping to your router.( its better to add more heuristics )
5. install most updated rpms of cman openais & rgmanager.
6. clustat should show qdisk is online. cman should start  qdiskd .

for more information you can read :

http://sources.redhat.com/cluster/wiki/FAQ/CMAN  ( it helps me . )


Regards

Shalom.

On Mon, Mar 8, 2010 at 12:44 PM, <mogruith free fr> wrote:

Hi all

Here is my cluster.conf:


<?xml version="1.0"?>
<cluster config_version="6" name="TEST">
       <quorumd device="/dev/vg1quorom/lv1quorom" interval="1" label="quorum"
min_score="3" tko="10" votes="3">
               <heuristic interval="2" program="/usr/sbin/qdiskd" score="1"/>
       </quorumd>
       <fence_daemon post_fail_delay="0" post_join_delay="3"/>
       <cman expected_votes="1" two_node="1"/>
       <clusternodes>
               <clusternode name="node1" nodeid="1" votes="1">
                       <fence>
                               <method name="1">
                                       <device name="RSA_node1"/>
                               </method>
                       </fence>
               </clusternode>
               <clusternode name="node2" nodeid="2" votes="1">
                       <fence>
                               <method name="1">
                                       <device name="RSA_node2"/>
                               </method>
                       </fence>
               </clusternode>
       </clusternodes>
       <cman/>
       <fencedevices>
               <fencedevice agent="fence_rsa" ipaddr="RSA_node1" login="USER"
name="RSA_node1" passwd="PASSWORD"/>
               <fencedevice agent="fence_rsa" ipaddr="RSA_node2" login="USER"
name="RSA_node2" passwd="PASSWORD"/>
       </fencedevices>
       <rm>
               <failoverdomains>
                       <failoverdomain name="TEST" ordered="1" restricted="1">
                               <failoverdomainnode name="node1" priority="1"/>
                               <failoverdomainnode name="node2" priority="2"/>
                       </failoverdomain>
               </failoverdomains>
               <resources>
                       <ip address="172.28.104.80" monitor_link="1"/>
                       <clusterfs device="/dev/vg1data/lv1data"
force_unmount="0" fsid="30516" fstype="gfs2" mountpoint="/data" name="DATA"
options=""/>
               </resources>
               <service autostart="1" domain="TEST" exclusive="1" name="TEST">
                       <ip ref="172.28.104.80">
                               <clusterfs ref="DATA"/>
                       </ip>
               </service>
       </rm>
</cluster>


N.B
node1, node2 , RSA_node1 and RSA_node2 are set in /etc/hosts

When I move service from node1 to node2 (by a force reboot on node1), it fails
(because of probably a network problem) but is there a timeout ? If node2 can't
connect to rsa node1, why it doesnt consider that node1is "dead" and why service
doesn't go on node2 ?

Here is the clustat

[root node2 ~]# clustat
Cluster Status for TEST @ Mon Mar  8 11:33:32 2010
Member Status: Quorate

 Member Name                                                     ID   Status
 ------ ----                                                     ---- ------
 node1                                                            1 Offline
 node2                                                            2 Online, Local, rgmanager

 Service Name                                                     Owner (Last)
                                                 State
 ------- ----                                                     ----- ------
                                                 -----
 service:TEST                                                     node1
                                                stopping

It's stopping like that since 30min !

Here is the log:

Mar  8 11:35:45 node2 fenced[7038]: agent "fence_rsa" reports: Unable to
connect/login to fencing device
Mar  8 11:35:45 node2 fenced[7038]: fence "node1" failed
Mar  8 11:35:50 node2 fenced[7038]: fencing node "node1"
Mar  8 11:35:56 node2 fenced[7038]: agent "fence_rsa" reports: Unable to
connect/login to fencing device
Mar  8 11:35:56 node2 fenced[7038]: fence "node1" failed

Why node2 is still trying to fence node1 ?

Here is something else :

[root node2 ~]# cman_tool services
type             level name       id       state
fence            0     default    00010001 FAIL_START_WAIT
[2]
dlm              1     rgmanager  00020001 FAIL_ALL_STOPPED
[1 2]

How to verify quorum is used ?

Last question : I have 3 networks (6 nic, 3 bonding), one is dedicated for
heartbeat. where I have to set it in cluster.conf ? I would like node1 and node2
communicate by their own bond3 .

Thanks for your help.

mog

--
Linux-cluster mailing list
Linux-cluster redhat com
https://www.redhat.com/mailman/listinfo/linux-cluster


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]