[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

[Linux-cluster] Cluster environment issue



Hi,

I am very new to the redhat cluster. Need some help and suggession for the cluster configuration.
We have sixteen node cluster of 

            OS : Linux Server release 5.5 (Tikanga)
            kernel :  2.6.18-194.3.1.el5xen.

The problem is sometimes the cluster is getting  broken. The solution is (still yet)to reboot the 
sixteen nodes. Otherwise the nodes are not joining

We are using  clvm and not using any quorum disk. The quorum is by default.

When it is getting broken, clustat commands shows  evrything  offline except the node from where
the clustat command executed.  If we execute vgs, lvs command, those commands are getting hung.

Here is at present the clustat report
-------------------------------------

[server1]# clustat
Cluster Status for newcluster @ Mon May 30 14:55:10 2011
Member Status: Quorate

 Member Name                      ID   Status
 ------ ----                      ---- ------
 server1                          1 Online
 server2                          2 Online, Local
 server3                          3 Online
 server4                          4 Online
 server5                          5 Online
 server6                          6 Online
 server7                          7 Online
 server8                          8 Online
 server9                          9 Online
 server10                         10 Online
 server11                         11 Online
 server12                         12 Online
 server13                         13 Online
 server14                         14 Online
 server15                         15 Online
 server16                         16 Online

Here the cman_tool status  output  from one server
--------------------------------------------------

[server1 ~]# cman_tool status
Version: 6.2.0
Config Version: 23
Cluster Name: newcluster
Cluster Id: 53322
Cluster Member: Yes
Cluster Generation: 11432
Membership state: Cluster-Member
Nodes: 16
Expected votes: 16
Total votes: 16
Quorum: 9  
Active subsystems: 8
Flags: Dirty 
Ports Bound: 0 11  
Node name: server1
Node ID: 1
Multicast addresses: xxx.xxx.xxx.xx 
Node addresses: 192.168.xxx.xx 


Here is the cluster.conf file.
------------------------------

<?xml version="1.0"?>
<cluster alias="newcluster" config_version="23" name="newcluster">
<fence_daemon clean_start="1" post_fail_delay="0" post_join_delay="15"/>

<clusternodes>

<clusternode name="server1-priv" nodeid="1" votes="1">
                 <fence><method name="1">
                 <device name="ilo-server1r"/></method>
                 </fence>
</clusternode>

<clusternode name="server2-priv" nodeid="3" votes="1">
        <fence><method name="1">
        <device name="ilo-server2r"/></method>
        </fence>
</clusternode>

<clusternode name="server3-priv" nodeid="2" votes="1">
        <fence><method name="1">
        <device name="ilo-server3r"/></method>
        </fence>
</clusternode>

[ ... sinp .....]

<clusternode name="server16-priv" nodeid="16" votes="1">
       <fence><method name="1">
       <device name="ilo-server16r"/></method>
       </fence>
</clusternode>

</clusternodes>
<cman/>

<dlm plock_ownership="1" plock_rate_limit="0"/>
<gfs_controld plock_rate_limit="0"/>

<fencedevices>
        <fencedevice agent="fence_ilo" hostname="server1r" login="Admin" name="ilo-server1r" passwd="xxxxx"/>
        ..........
        <fencedevice agent="fence_ilo" hostname="server16r" login="Admin" name="ilo-server16r" passwd="xxxxx"/>
</fencedevices>
<rm>
<failoverdomains/>
<resources/>
</rm></cluster>

Here is the lvm.conf file
--------------------------

devices {

    dir = "/dev"
    scan = [ "/dev" ]
    preferred_names = [ ]
    filter = [ "r/scsi.*/","r/pci.*/","r/sd.*/","a/.*/" ]
    cache_dir = "/etc/lvm/cache"
    cache_file_prefix = ""
    write_cache_state = 1
    sysfs_scan = 1
    md_component_detection = 1
    md_chunk_alignment = 1
    data_alignment_detection = 1
    data_alignment = 0
    data_alignment_offset_detection = 1
    ignore_suspended_devices = 0
}

log {

    verbose = 0
    syslog = 1
    overwrite = 0
    level = 0
    indent = 1
    command_names = 0
    prefix = "  "
}

backup {

    backup = 1
    backup_dir = "/etc/lvm/backup"
    archive = 1
    archive_dir = "/etc/lvm/archive"
    retain_min = 10
    retain_days = 30
}

shell {

    history_size = 100
}
global {
    library_dir = "/usr/lib64"
    umask = 077
    test = 0
    units = "h"
    si_unit_consistency = 0
    activation = 1
    proc = "/proc"
    locking_type = 3
    wait_for_locks = 1
    fallback_to_clustered_locking = 1
    fallback_to_local_locking = 1
    locking_dir = "/var/lock/lvm"
    prioritise_write_locks = 1
}

activation {
    udev_sync = 1
    missing_stripe_filler = "error"
    reserved_stack = 256
    reserved_memory = 8192
    process_priority = -18
    mirror_region_size = 512
    readahead = "auto"
    mirror_log_fault_policy = "allocate"
    mirror_image_fault_policy = "remove"
}
dmeventd {

    mirror_library = "libdevmapper-event-lvm2mirror.so"
    snapshot_library = "libdevmapper-event-lvm2snapshot.so"
}


If you need more  information,  I can provide ...

Thanks for your help
Priya


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]