[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]

Re: [vfio-users] VM loses mouse



On Sat, 2017-04-15 at 06:27 -0700, Jamie Lawrence wrote:
> > On Apr 15, 2017, at 2:52 AM, Patrick O'Callaghan <poc usb ve> wrote:
> > 
> > It never happens when using the host, only in the VM. Note that I don't
> > have a KVM switch. It's an HDMI switch that connects the monitor to the
> > two GPUs. The problem corrects itself if I reboot the guest, not the
> > host.
> 
> Ditto - the host is fine; once I return mouse control to the host, it behaves normally.
> 
> In my case a KVM/switch doesn't come in to play; I am using a Displayport KVM, but the mouse devices are not connected to it - they're attached to the host via an external hub. (I'm only using the KVM to switch video cards to one monitor.)
> 
> I will try to make it happen again and look for log messages later today.

It happened again. This is my QEMU log:

2017-04-18 11:33:00.313+0000: starting up libvirt version: 2.2.0, package: 2.fc25 (Fedora Project, 2016-11-14-21:04:29, buildvm-25.phx2.fedoraproject.org), qemu version: 2.7.1(qemu-2.7.1-5.fc25), hostname: Bree
LC_ALL=C PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin QEMU_AUDIO_DRV=spice /usr/bin/qemu-kvm -name guest=NewWin10,debug-threads=on -S -object secret,id=masterKey0,format=raw,file=/var/lib/libvirt/qemu/domain-1-NewWin10/master-key.aes -machine pc-i440fx-2.7,accel=kvm,usb=off,vmport=off -cpu host,hv_time,hv_vendor_id=SomeString,kvm=off -drive file=/usr/share/edk2/ovmf/OVMF_CODE.fd,if=pflash,format=raw,unit=0,readonly=on -drive file=/var/lib/libvirt/qemu/nvram/NewWin10_VARS.fd,if=pflash,format=raw,unit=1 -m 8192 -mem-prealloc -mem-path /dev/hugepages/libvirt/qemu -realtime mlock=off -smp 4,sockets=1,cores=2,threads=2 -uuid 98bd845f-366b-4988-a6c1-c17b69fea84b -no-user-config -nodefaults -chardev socket,id=charmonitor,path=/var/lib/libvirt/qemu/domain-1-NewWin10/monitor.sock,server,nowait -mon chardev=charmonitor,id=monitor,mode=control -rtc base=localtime,driftfix=slew -global kvm-pit.lost_tick_policy=discard -no-hpet -no-shutdown -global PIIX4_PM.disable_s3=1 -global PIIX4_PM.disable_s4=1 -boot strict=on -device ich9-usb-ehci1,id=usb,bus=pci.0,addr=0x9.0x7 -device ich9-usb-uhci1,masterbus=usb.0,firstport=0,bus=pci.0,multifunction=on,addr=0x9 -device ich9-usb-uhci2,masterbus=usb.0,firstport=2,bus=pci.0,addr=0x9.0x1 -device ich9-usb-uhci3,masterbus=usb.0,firstport=4,bus=pci.0,addr=0x9.0x2 -device virtio-serial-pci,id=virtio-serial0,bus=pci.0,addr=0x5 -drive if=none,id=drive-ide0-0-1,readonly=on -device ide-cd,bus=ide.0,unit=1,drive=drive-ide0-0-1,id=ide0-0-1 -drive file=/home/poc/Win10/Windows10.raw,format=raw,if=none,id=drive-virtio-disk0,cache=writeback,aio=threads -device virtio-blk-pci,scsi=off,bus=pci.0,addr=0x7,drive=drive-virtio-disk0,id=virtio-disk0,bootindex=1 -netdev tap,fd=24,id=hostnet0,vhost=on,vhostfd=26 -device virtio-net-pci,netdev=hostnet0,id=net0,mac=52:54:00:1d:55:89,bus=pci.0,addr=0x3 -chardev pty,id=charserial0 -device isa-serial,chardev=charserial0,id=serial0 -chardev spicevmc,id=charchannel0,name=vdagent -device virtserialport,bus=virtio-serial0.0,nr=1,chardev=charchannel0,id=channel0,name=com.redhat.spice.0 -spice port=5900,addr=127.0.0.1,disable-ticketing,image-compression=off,seamless-migration=on -device qxl-vga,id=video0,ram_size=67108864,vram_size=67108864,vram64_size_mb=0,vgamem_mb=16,max_outputs=1,bus=pci.0,addr=0x2 -device intel-hda,id=sound0,bus=pci.0,addr=0x4 -device hda-duplex,id=sound0-codec0,bus=sound0.0,cad=0 -chardev spicevmc,id=charredir0,name=usbredir -device usb-redir,chardev=charredir0,id=redir0,bus=usb.0,port=2 -chardev spicevmc,id=charredir1,name=usbredir -device usb-redir,chardev=charredir1,id=redir1,bus=usb.0,port=3 -device vfio-pci,host=01:00.0,id=hostdev0,bus=pci.0,addr=0x6 -device vfio-pci,host=01:00.1,id=hostdev1,bus=pci.0,addr=0xa -device usb-host,hostbus=1,hostaddr=5,id=hostdev2,bus=usb.0,port=1 -device virtio-balloon-pci,id=balloon0,bus=pci.0,addr=0x8 -msg timestamp=on
Domain id=1 is tainted: host-cpu
char device redirected to /dev/pts/6 (label charserial0)
main_channel_link: add main channel client
red_qxl_set_cursor_peer: 
inputs_connect: inputs channel client create
2017-04-18T16:14:08.649575Z qemu-system-x86_64: libusb_release_interface: -4 [NO_DEVICE]

Only the last line looks relevant.

There is nothing in dmesg.

poc


[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Thread Index] [Date Index] [Author Index]