Avoimuuden hengessä, avaamme eri toimialojen IT-johtajien kanssa käymiämme keskusteluja ja jaamme heidän näkemyksiään teknologiaan, avoimeen lähdekoodiin, kulttuuriin ja moneen muuhun. Meitä ajaa halu oppia heidän haasteistaan ja miten voimme paremmin ratkaista ongelmia jatkossa. 

Hyvänä esimerkkinä on Otaverkon palveluliiketoiminnasta vastaava Lenni Laukkanen, jonka kanssa keskustelimme hänen ajatuksistaan IT-palveluiden kehityksestä.  Black and white profile photo of Lenni Laukkanen

Haastattelussamme Laukkasen kanssa keskustelimme hänen näkemyksistään IT-palveluiden kehittämisestä, hänen toiveestaan tehdä itsestään tarpeeton ja siitä miten kaikki tämä liittyy unenlaatuun. "Kun kaikki toimii, minua ei tarvita", tiivistää Laukkanen. Myös Red Hatilla on rooli tämän tavoitteen saavuttamisessa. 

Otaverkon juuret ovat Otaniemessä

Otaverkko on poikkeuksellisen pitkäikäinen IT-yritys. Tarina alkoi, kun VTT, CSC ja silloinen Teknillinen korkeakoulu tarvitsivat 1990-luvun lopulla tutkimushankkeeseen tehokkaan verkon. 

Tutkimuksen kohteena olivat vielä silloin kaukana tulevaisuudessa siintävät videostriimaus ja verkkokauppa. Avoin Lähdekoodi oli alusta lähtien luonteva valinta yhtenä osana palvelutuotantoa. Kun tutkimushanke päättyi, Otaverkko jatkoi itsenäisenä yrityksenä. 

Otaverkko palvelee asiakkaitaan 

Laukkasen mukaan Otaverkon asiakassuhteet ovat tyypillisesti pitkiä. Otaverkko ja monet asiakkaista ovat kasvaneet samaan tahtiin. Ensin on tarvittu perusinfrapalveluita - palvelimia ja ylläpitoa. Nykyään asiakkuudet ovat kumppanuuksia, joissa varmistetaan, että asiakkaalla ovat käytössään tarvittavat resurssit kehitystyöhön ja pidetään samalla IT-kustannukset kilpailukykyisinä. 

Otaverkon asiakkailla on aikaisemmin ollut käytössään heidän toiveidensa mukaisesti hyvinkin kirjava joukko ilmaisia ohjelmistotuotteita ja palvelimia, joita on räätälöity ja ylläpidetty yksilöllisesti. "Aikaisemmin koimme olevamme IT-alan käsityöläisiä", sanoo Lenni. Asiakkaat saivat mitä halusivat, mutta yksilöllisyydessä oli myös merkittävät haittapuolet ja juurisyy unettomiin öihin. 

Ansible-automaation ohjaama vakioitu Linux-ympäristö 

Tehostaakseen toimintaansa ja parantaakseen asiakastyytyväisyyttä, Otaverkko on vakioinut Linux-ympäristönsä Red Hatin avulla. Automaatiolla on myös tärkeä rooli Otaverkon päivittäisessä työssä.

Otaverkko liittää kytkimet ja palomuurit Red Hat Ansiblen piiriin. Uusien ympäristöjen käyttöönotto automatisoidaan, jolloin verkko ja virtuaalikoneet saadaan provisioitumaan automaattisesti.  Välittömät hyödyt ovat merkittäviä.

Automatisoidun palvelimen käyttöönoton listahinta on voitu pudottaa aikaisemmasta 400 eurosta 100 euroon. Laukkanen kertoo ylläpidon kustannusten tippuneen 10 - 20 % ja tästä työn osuus on tippunut yhteen kuudesosaan aikaisemmasta. Kustannus- ja ajansäästön lisäksi Otaverkon Lenni Laukkanen näkee automaation olevan merkittävä etu myös henkilöstölle:

"Henkilökuntamme aikaa vapautuu luovaan työhön, siitähän IT-alalla on kyse. Voimme keskittyä kehitystyöhön ja monimutkaisten ongelmien ratkomiseen, kun manuaaliset perustehtävät voidaan automatisoida. Myös inhimillisten virheiden määrä vähenee automaation myötä."  

Käytettävyys, tietoturva ja jatkuvuus

Lenni vertaakin tätä teollistumiseksi käsityöläisyyden jälkeen. Edut asiakkaille ovat merkittävät, kun ennakoitavuus paranee ja tietoturva sekä käytettävyys ovat kunnossa. 

Laukkanen sanoo, että Red Hatin etuina ovat valmiit yritystason avoimen lähdekoodin ohjelmistotuotteet, kattava dokumentaatio sekä koulutukset, joita ei ole tarjolla yhteisöversioissa. Otaverkon olemassa olevaa open source -osaamista on voitu hyödyntää, kun palvelutarjontaa on laajennettu vastaamaan asiakkaiden tarpeita.