Mats Löfström, författare med över 40 års erfarenhet inom IT, om fördelarna med öppen källkod, vikten av robusta IT-system och hur svensk e-hälsa ska bli bäst i världen.
Med en bakgrund inom IT som sträcker sig ända tillbaka till 1970-talet har Mats förmodligen ett av IT-branschens mest gedigna cvn. I karriärens linda jobbade han med vad han själv kallar för “dåtidens Google”, alltså sökmotorer. Senare var han med på Riksdagens kontorsautomation, som det hette på åttiotalet, och avslutade karriären med Bolidens framgångsrika digitalisering, så visst vet han ett och annat om digitala transformationsresor. Ett problem, menar Mats, är att beslut kring nya IT-system och plattformar ofta fattas på fel grunder:
- Du måste börja i rätt ände. Står du inför en omfattande digitalisering måste du alltid utgå från verksamhetens krav och se till att ha verksamhetskompetens i teamet, förutom att ha expertkompetens kring den teknik som ska användas. Många företag och organisationer implementerar nya system av helt fel anledningar, till exempel av ekonomiska eller internpolitiska skäl, det är aldrig en bra strategi – verksamhetens krav ska alltid styra.
Det pågår just nu ett stort skifte inom svensk sjukvård. Det pratas mycket om den nationella e-hälsan, och att Sverige ska bli bäst i världen på just digital hälsa. För att kunna ta fram ett informationssystem som tar Sverige dit finns det enligt Mats åtminstone tre viktiga faktorer som spelar in och måste efterlevas av Sveriges regioner:
- Ska man skapa ett nytt informationssystem måste patienten stå i centrum. Patientjournaler måste vara det man utgår ifrån. Sen måste lagarna om integritet och patientsäkerhet efterlevas. Om inte lagarna passar inom ramen för vad man tänkt göra tycker jag att vi borde se över om vi behöver ändra på lagarna. Som patient ska man inte behöva oroa sig över att data om en läcker ut. Slutligen måste systemen vara oerhört robusta och skalbara. De får helt enkelt inte gå ner.
Fördelarna med open source
När det kommer till just skalbarheten är open source något som Mats ser skulle kunna föra med sig fördelar i implementeringen av containerplattformar:
- Open source är en allmänt erkänd teknologi som ju har fördelen i att den underhålls av en stor mängd människor. Det viktigaste för sjukvårdssystemen är att de är robusta och lätta att underhålla. Open source är i det avseendet väldigt bra.
Vad ska man tänka på när man väljer en leverantör som ska hjälpa en med containerplattformar som ska möjliggöra skiftet regionerna står inför?
- Man behöver ett team som kan både verksamheten och tekniken. Sjukvårdssystem är otroligt diversifierade, både när det kommer till information och processer. Man behöver ett system som ständigt är uppe, kanske är öppen källkod lösningen eftersom det är så flexibelt, men det är svårt att säga nu. Man ska komma ihåg att det är en jätteapparat att få alla bitar på plats.
产品
工具
试用购买与出售
沟通
关于红帽
我们是世界领先的企业开源解决方案供应商,提供包括 Linux、云、容器和 Kubernetes。我们致力于提供经过安全强化的解决方案,从核心数据中心到网络边缘,让企业能够更轻松地跨平台和环境运营。