Press release

레드햇과 마이크로소프트, 퍼블릭 클라우드 상에서 최초로 공동관리 서비스 가능한 레드햇 오픈시프트 선보여

레드햇과 마이크로소프트, 하이브리드 클라우드, 컨테이너 관리 및 개발자 생산성 관련 파트너십 확대

Seoul

글로벌 오픈소스 솔루션 선도기업 레드햇(http://www.redhat.com)과 마이크로소프트는 기업 개발자들이 컨테이너 기반 애플리케이션을 마이크로소프트 애저(Microsoft Azure)와 온프레미스에서 실행할 수 있도록 지원하기 위해 파트너십을 확대했다고 밝혔다. 이번 파트너십을 통해 레드햇과 마이크로소프트는 퍼블릭 클라우드 상에서 처음으로 공동 관리가 가능한 오픈시프트 (OpenShift)를 선보임으로써 업계 내 가장 포괄적인 엔터프라이즈 쿠버네티스 플랫폼인 레드햇 오픈시프트와 마이크로소프트의 퍼블릭 클라우드인 애저의 성능을 통합한다.

가트너에 따르면, 현재는 20% 미만 수준이지만 2020년까지 글로벌 기업의 50% 이상이 컨테이너화된 애플리케이션을 운영환경에서 사용할 것으로 전망된다[1]. 기업들은 디지털 트랜스포메이션을 주도하고 고객 및 시장의 수요를 반영하며, 경쟁력을 갖추기 위해 컨테이너화된 애플리케이션 및 쿠버네티스로 이동하고 있으며, 이러한 애플리케이션을 조정 및 관리하기 위한 솔루션을 요구하고 있다. 애저용 레드햇 오픈시프트는 공동 개발 및 설계되어 컨테이너 관리의 복잡성을 줄여준다. 또한, 레드햇과 마이크로소프트는 하이브리드 컨테이너 워크플로우를 위한 솔루션을 공동 운영할 예정이다.

애저용 레드햇 오픈시프트는 기업 개발자들에게 다음과 같은 혜택을 제공한다:

• 유연성: 온프레미스 환경 및 애저간 오픈시프트를 사용해 애플리케이션을 자유로이 이동할 수 있다. 오픈시프트는 하이브리드 클라우드 상에서 일관된 컨테이너 플랫폼을 제공한다.
  • 속도: 하이브리드 네트워킹을 통해 애저와 온프레미스 오픈시프트 클러스터간 빠르고 향상된 보안으로 연결할 수 있다.
  • 생산성: 애저 코스모스 DB(Azure Cosmos DB), 애저 머신러닝(Azure Machine Learning), 애저 SQL DB (Azure SQL DB)등을 비롯한 애저 서비스에 접근 가능하게 되어 개발자들의 생산성이 보다 향상된다.

애저에서 레드햇을 선택하는 고객들은 양사의 운영 및 지원 서비스를 받을 수 있다. 지원 서비스는 컨테이너화된 애플리케이션, 운영 시스템, 인프라스트럭처 및 오케스트레이터를 포함한다. 더불어, 레드햇 및 마이크로소프트 영업 사업부문의 협력을 통해 양사의 기술 플랫폼을 고객에게 제공함으로써 클라우드 네이티브 애플리케이션을 더 많이 구축하고 기존 애플리케이션을 현대화하도록 지원한다.

고객들은 하이브리드 클라우드의 양측 풋프린트(footprint)상에서 오픈시프트의 일관된 컨테이너 플랫폼을 사용하기 때문에 보다 쉽게 온프레미스 환경과 마이크로소프트 애저간 애플리케이션 이동을 할 수 있다.

마이크로소프트와 레드햇의 확대된 파트너십의 주요 내용은 다음과 같다.

• 레드햇 오픈시프트 컨테이너 플랫폼 온프레미스 및 마이크로소프트 애저 스택(Microsoft Azure Stack)의 하이브리드 클라우드 모두 지원: 마이크로소프트 인프라스트럭처에 있는 클라우드 네이티브 애플리케이션 개발, 구축, 관리를 위한 일관된 온프레미스 및 오프프레미스 기반을 제공한다. 또한, 고객이 애저 퍼블릭 클라우드의 성능과 애저 스택상의 오픈시프트 온프레미스가 가지는 유연성 및 통제성을 동시에 경험할 수 있도록 해 준다.
  • 윈도우 서버(Windows Server) 및 레드햇 엔터프라이즈 리눅스(Red Hat Enterprise Linux) 컨테이너에서 멀티 아키텍쳐 컨테이너 관리 지원: 마이크로소프트 애저상의 레드햇 오픈시프트는 일괄적으로 레드햇 엔터프라이즈 리눅스 컨테이너와 더불어 윈도우 컨테이너를 지원하며, 선도적인 엔터프라이즈 플랫폼 제공자들에게  통일된 오케스트레이션 플랫폼을 제공한다.
  • 데이터 활용 방안 확대: 레드햇 오픈시프트에서 마이크로소프트 SQL 서버 통합을 확장했다. 곧 SQL 서버는 레드햇이 인증한 컨테이너로서 애저용 레드햇 오픈시프트에 도입 및 애저 스택을 포함한 하이브리드 클라우드 전반의 레드햇 오픈시프트 컨테이너 플랫폼에 포함된다.
  • 개발자를 위한 레드햇과 마이크로소프트 툴 사용 방안 확대: 비주얼 스튜디오 엔터프라이즈(Visual Studio Enterprise) 및 비주얼 스튜디오 프로페셔널(Visual Studio Professional) 이용자들은 레드햇 엔터프라이즈 리눅스 크레딧을 얻는다. 개발자들은 처음으로 단일 플랫폼에서 .NET, 자바 및 그 외 인기 오픈소스 프레임워크을 활용할 수 있다.

출시 시기

애저용 레드햇 오픈시프트는 곧 공개될 예정이다. 레드햇 오픈시프트 컨테이너 플랫폼, 애저 및 애저 스택용 레드햇 엔터프라이즈 리눅스는 공개되어 있다.

인용문

레드햇 제품 및 기술 부문 사장 폴 코미어 (Paul Cormier)

“매우 소수의 기업만이 전적으로 온프레미스나 퍼블릭 클라우드 환경에서 사일로(Silo) 상태로 IT를 운영한다. 그러나 디지털 트랜스포메이션을 위해서는 하이브리드적인 접근이 필요하다. 레드햇은 마이크로소프트와의 협력 강화를 통해 업계 최고 수준의 통합 쿠버네티스 플랫폼을 시장 선도적인 퍼블릭 클라우드에 제공하게 되어 고객이 보다 쉽게 하이브리드 클라우드 상에서 생산 안정성을 유지하면서도 혁신을 이뤄낼 수 있도록 지원한다.“

마이크로소프트 클라우드 및 엔터프라이즈 그룹 부문 수석 부사장 스콧 구슬리 (Scott Guthrie)

마이크로소프트와 레드햇은 클라우드 네이티브 애플리케이션을 구축하는 기업 개발자들에게 단순성과 더 많은 선택 옵션 및 유연성을 제공하고자 하는 공통의 비전을 가지고 있다. 업계 최초의 애저용 솔루션을 통해 양 기업의 쿠버네티스, 하이브리드 클라우드, 기업 운영 시스템 부문의 리더십을 통합함으로써 복잡한 컨테이너 관리 프로세스를 단순화할 수 있게 되었다.“

[1] Gartner, Inc., Smarter with Gartner, 6 Best Practices for Creating a Container Platform Strategy, Contributor: Christy Pettey, Oct. 31, 2017.

About Red Hat

Red Hat is the world's leading provider of open source software solutions, using a community-powered approach to provide reliable and high-performing cloud, Linux, middleware, storage and virtualization technologies. Red Hat also offers award-winning support, training, and consulting services. As a connective hub in a global network of enterprises, partners, and open source communities, Red Hat helps create relevant, innovative technologies that liberate resources for growth and prepare customers for the future of IT. Learn more at http://www.redhat.com.

전망 보고서

Certain statements contained in this press release may constitute "forward-looking statements" within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Forward-looking statements provide current expectations of future events based on certain assumptions and include any statement that does not directly relate to any historical or current fact. Actual results may differ materially from those indicated by such forward-looking statements as a result of various important factors, including: risks related to the ability of the Company to compete effectively; the ability to deliver and stimulate demand for new products and technological innovations on a timely basis; delays or reductions in information technology spending; the integration of acquisitions and the ability to market successfully acquired technologies and products; risks related to errors or defects in our offerings and third-party products upon which our offerings depend; risks related to the security of our offerings and other data security vulnerabilities; fluctuations in exchange rates; the effects of industry consolidation; uncertainty and adverse results in litigation and related settlements; the inability to adequately protect Company intellectual property and the potential for infringement or breach of license claims of or relating to third party intellectual property; changes in and a dependence on key personnel; the ability to meet financial and operational challenges encountered in our international operations; and ineffective management of, and control over, the Company's growth and international operations, as well as other factors contained in our most recent Annual Report on Form 10-K (copies of which may be accessed through the Securities and Exchange Commission's website at http://www.sec.gov), including those found therein under the captions "Risk Factors" and "Management's Discussion and Analysis of Financial Condition and Results of Operations". In addition to these factors, actual future performance, outcomes, and results may differ materially because of more general factors including (without limitation) general industry and market conditions and growth rates, economic and political conditions, governmental and public policy changes and the impact of natural disasters such as earthquakes and floods. The forward-looking statements included in this press release represent the Company's views as of the date of this press release and these views could change. However, while the Company may elect to update these forward-looking statements at some point in the future, the Company specifically disclaims any obligation to do so. These forward-looking statements should not be relied upon as representing the Company's views as of any date subsequent to the date of this press release.