Mangfold, rettferdighet og inkludering spiller en nøkkelrolle i Red Hat.

Vi reflekterer dette gjennom våre ansatte og ønsker å bidra til økt representasjon og inkludering i teknologibransjen. Vi ansetter derfor folk uavhengig av kjønn, seksuell orientering, religion eller etnisk bakgrunn.

Større mangfold gir flere ideer, økt kunnskap og gjør at ansatte utvikler seg raskere. Så da Red Hat fikk muligheten til å bidra til en ny kode-gruppe for jenter, grep vi sjansen. Det som er spesielt med denne gruppen er at den er ledet av 14 år gamle Avye Couloute, en skolejente fra London. 

Da Couloute var sju år gammel begynte hun på et kurs i koding. På kurset ble hun slått av to ting: hvor godt hun likte kurset, og hvor få jenter som deltok. Det ville hun gjøre noe med. I 2018 startet hun derfor en egen gruppe for koding for jenter, Girls Into Coding (GIC). I 2018 hadde Couloute delt kunnskapen og lidenskapen for koding med mer enn 900 jenter. 

"Jeg vil gi andre jenter muligheten til å føle det samme engasjementet jeg har for disse tingene," sier hun.

Å "disse tingene" er mer enn bare koding på en skjerm. Kursene hennes (hun har arrangert 30 kurs så langt) lærer jenter ulike teknologibaserte aktiviteter som å designe, bygge og programmere roboter. De får også lære hva som er viktig når man skal samarbeide i grupper, hvordan man arbeider som et  team, og problemløsning. «Med robotikk lærer du raskt at ting ikke alltid fungerer første gang. Du må bare fortsette å prøve. Det er god visdom å ha med seg i livet.»

En felles visjon

Couloutes visjon for Girls Into Coding (GIC) er: «Kvinner fortsetter å være underrepresentert i teknologibransjen, og spesielt i ingeniøryrket. Jeg vil vise jenter at de er like dyktige og at de kan.» 

Dette er et mål om myndiggjøring og mangfold du kunne hørt fra en erfaren leder; ikke fra en elev på videregående. Men Couloute har ingen tid å miste. «Jeg vet hvor skremmende det er å være den eneste jenta i rommet. Men jo flere jenter som engasjerer seg nå, jo flere jenter vil delta i framtiden. Jentene som er med i dag vil inspirere neste generasjon, og syklusen vil fortsette.»

Red Hat er stolte av å støtte Couloute og Girls Into Coding (GIC) med finansiering til å arrangere nye kurs og tilbud om å kunne bruke våre ekspertene. Sarah Weldon-Gamble, Red Hats direktør for PR & Brand Experience i EMEA, har vært en viktig person for samarbeidet.

Hun forteller: «Jeg møtte Couloute for første gang på Co.Lab, Red Hats utdanningsmesse i London i 2019. Da fortalte Couloute og en gruppe jevnaldrende ungdommer hvordan man bruker åpen kildekode-prinsipper for problemløsning. Jeg møtte henne også på på Young Coders MeetUp som ble arrangert i vår London Open Innovation Lab.

Couloutes energi, selvtillit og lederevner er imponerende, det samme er hennes evne til å sette sitt preg på omgivelsene rundt seg. Gjennom Girls Into Coding gjør hun teknologibransjen til et mer inkluderende sted for neste generasjons jenter.»

Begynn ung, lær raskt

Couloutes interesse for koding startet da hun meldte seg på et kodekurs hos sin lokale CoderDojo. Da var hun sju år gammel. Interessen for å skape hadde hun allerede. «Jeg har alltid elsket å bygge og lage ting. Jeg var veldig glad i LEGO, og å bygge ting av papp og gamle frokostblandings-bokser.»

Hun deltok fast på kodekursene og ble personen som alltid hadde tusen spørsmål. Etter hvert tok Couloute en mer ledende rolle, og ble invitert til å veilede nye deltakere på kursene. Hun opplevde umiddelbart hvor meningsfullt det var. «Jeg elsket å se jenter oppnå ting. Og jeg skjønte at dette var noe jeg virkelig ønsket å fortsette med.»

Med et budsjett på 1000 pund fra crowdfunding, arrangerte hun sitt første kurs på et lokalt bibliotek. «Jeg trodde bare det ville komme noen venner. Men det kom rundt 20 jenter. Da skjønte jeg at dette virkelig kunne bli noe."

Hun ville gjøre kurset tilgjengelig for flere. Hun fant et lokale, kurspakker ble opprettet, og kurset fikk en sponsor, Microsoft. 

Ytterligere fem kurs ble arrangert og erfaringer ble bygget. Så kom pandemien. "Jeg følte at vi var tilbake til start. Det var så frustrerende."

Men ledere er kreative og løsningsorienterte mennesker, og Couloute flyttet GIC kursene online. Hun har til nå ledet 25 virtuelle kurs.

Det har ikke vært uten utfordringer. Målet med GIC sine kurs er at fokuset skal ligge på praktisk læring, noe som betydde at Couloute måtte lage og sende ut pakker på forhånd. 

Hun sendte pakkene til jenter i USA. Det var viktig for Couloute at GIC skulle være et bidrag til økt likestilling i teknologibransjen, og kunne møte spørsmål om kjønnsmangfold på en mer ærlig måte. Canada, India, Sør-Afrika og Danmark ble med.

En ny start

Da restriksjonene ble opphevet i Storbritannia, kunne Couloute arrangere sitt første fysiske kurs siden pandemien startet. Nå håper hun å kunne gjennomføre flere fysiske kurs i tiden framover. Men uansett hva som skjer videre med koronasituasjonen vil hun fortsette å arrangere kurs på nett, slik at hun også kan nå ut til et internasjonalt publikum. 

AvyeCHeadshot

Red Hat sponser fire av disse kursene, der 130 jenter skal delta. Dette gjør at GIC fortsatt kan være gratis å delta på. Vi bidrar også med utstyr til kurset og Red Hat-høyttalere. Couloute gleder seg til å se noen kjente fjes på de neste kursene. «Vi har påmeldte som har vært med siden våre aller første kurs. Det er veldig givende å se deres kunnskap og lidenskap for koding vokse.»

Hva tenker du om framtiden for deg og GIC?

«Jeg liker egentlig ikke slike spørsmål. Jeg er mer interessert i det som skjer i dag." 

En del av dette arbeidet er å utvikle kursene til GIC og gjøre de enda bedre. For tiden ser hun nærmere på på IoT og AI for å utvikle kurs i dette.

Couloute er en person som må gripe sjansen, når hun får muligheten. «Jeg respekterer virkelig kvinner som snakker åpent om problemer og utfordringer. Nå bygger jeg min plattform, og jeg har tenkt til å bruke den.» 


About the author

Red Hat is the world’s leading provider of enterprise open source software solutions, using a community-powered approach to deliver reliable and high-performing Linux, hybrid cloud, container, and Kubernetes technologies.

Read full bio