Ilkka Tengvall, Solution Architect Team Lead på Red Hat, om kärleken till open source och Red Hat, vad man kan förvänta sig av Red Hat Forum anno 2020 och om likheterna mellan open source och klassisk storytelling.  Ilkka Tengvall

Under femton års tid jobbade han på Nokia. Han minns själv kapplöpningen med svenska Ericsson. Idag är han Solution Architect på Red Hat där han ska få Red Hats kunder mer produktiva. En stor del i hans jobb handlar om att förstå kundernas utmaningar, men också att få dem förstå hur de kan använda open source-teknologin på bästa sätt.

Som team lead ansvarar han för ett team som jobbar mot den finska marknaden. Under 2020 gör han sitt femte år på Red Hat och det finns mycket i kulturen som han värdesätter högt:

- Jag älskar att jobba på Red Hat. Både när det kommer till vårt sätt att arbeta, men också den öppna kulturen. Det finns en anda av att hjälpas åt och jag kan när som helst nå ut till vem som helst inom organisationen, oavsett vilken kund eller vilka utmaningar jag har framför mig. Att jobba på Red Hat känns lite som att arbeta i open source, vilket är bakgrunden för många av oss.

“Open source-communityn är ett verkligt innovationskraftverk”

Att landskapet för öppen källkod förändrats sedan han först började i branschen är förstås ett faktum. Han ser att både det generella intresset men också behovet av open source-lösningar förändrats drastiskt över tid, Ilkka Tengvall utvecklar:

- Open source var definitivt ingen stor spelare i branschen när jag började. Man ansågs vara en hobbyist eller en kuf om man sysslade med det. Så småningom bröt det igenom och blev mer mainstream. Det finns idag ingen konkurrens mot den samarbetsvilja och kraft som open source kan erbjuda. Särskilt om man jämför med enskilda företag som jobbar i slutna system. Naturligtvis är saker inte svartvita, det finns en plats för båda, men det är ett riktigt intressant område att arbeta i. Open source-communityn är ett verkligt “innovationskraftverk”.

Han har deltagit i två sessioner av Red Hat Forum 2020. Det första handlar om AI och machine learning. Det andra är en visualisering i Kubernetes som är ett öppet  källkodssystem för automatisering av distribution, skalning och hantering av containeriserade applikationer:

- AI och machine learning är avgörande för många företag och kan hjälpa till att definiera till exempel konkurrensfördelar. Så kort sagt, om ditt företag är nyfiket på AI eller machine learning kommer du att hitta hur du kommer igång snabbt från den här briefingen. Kubernetes handlar i mångt och mycket om automation och hur du kan lägga både äldre virtualisering och modern containerisering och mikrotjänster i samma plattform. Genom en automatiserings-plattform får du båda världarna att arbeta hand i hand.

Open source handlar om storytelling

Det unika med open source är inte bara de oändliga möjligheter som det för med sig för användarna. Ilkka Tengvall tror också att öppenheten i communityt går att koppla till klassisk storytelling, att människor gillar att dela saker och på så vis bidrar till att göra världen till en bättre plats:

- Jag tror att open source som koncept är mycket naturligt för människor. Vi har ju utvecklat samhällen i tusentals år genom att dela historier. Kanske har berättelserna förbättrats på vägen från person till person. Genom berättelser kan andra människor se eller höra vad du har gjort, och det är precis vad open source är inom IT-världen, om man ska förenkla det. Människor delar programvara med varandra, någon förbättrar den till nästa person som ska använda den. Detta kombinerat med att människorna som jobbar med open source är passionerade, intresserade och öppna bidrar till varför jag tycker att det är fantastiskt att jobba med open source, vad kan egentligen vara bättre?

Missa inte årets främsta händelse i open source-communityn - Red Hat Forum Virtual Experience Nordic & Baltic track! Välj ut sessioner med några av världens främsta open source-experter och Red Hat-kunder. Du kan fortfarande se hela eventet som ägde rum den 3 november, on-demand.