Mangfoldighed, ligestilling og inklusion er ord, der kendetegner Red Hats engagement. Det er vores mål, at dette skal afspejles i vores gruppe af medarbejdere, og vi vil også hjælpe med at forbedre inklusionen og repræsentationen af kvinder,og andre marginaliserede grupper i tech-branchen. En større mangfoldighed sikrer et bredere spektrum af idéer, og at alle udvikler sig både mere og hurtigere. Så da vi fik mulighed for at støtte en ny kodningsbevægelse for piger, så slog vi til. Det bemærkelsesværdige ved denne bevægelse er, at initiativtageren er en skolepige fra London. 

Da Avye Couloute begyndte at deltage i kode-workshops i en alder af blot syv år, indså hun to ting: hvor vild hun var med kodning, og hvor få piger der var. Hun gik straks i gang med at gøre noget ved sidstnævnte. Siden hun tog initiativ til bevægelsen Girls Into Coding (GIC) i 2018, har skolepigen fra London delt sin viden og lidenskab med mere end 900 piger. “Jeg vil bare give andre piger mulighed for at opleve den samme følelse, som jeg får, når jeg arbejder med det her,” siger hun.

Avye and Robot

Og “det her” er mere end bare kodning på en skærm. Hendes workshop-events (indtil videre har hun været vært for 30 af dem) underviser piger i, hvordan man designer, bygger og programmerer robotter samt andre tech-baserede aktiviteter. De udvikler også grundlæggende færdigheder som teamwork, problemløsning og udholdenhed. “Når man beskæftiger sig med robotteknik, lærer man hurtigt, at tingene ikke altid fungerer første gang. Man er nødt til at blive ved. Det er en god livserfaring.”

En fælles vision

Det beskriver Avyes store vision for, hvad GIC kan opnå. “Kvinder er stadig underrepræsenterede in tech-branchen – ikke mindst inden for ingeniørfaget. Jeg vil vise piger, at de også sagtens kan.”

Det er den type budskaber om kompetence og mangfoldighed, man måske forventer at høre fra en erfaren leder – ikke fra en gymnasieelev. Men Avye har ikke i sinde at vente. “Jeg ved, hvor intimiderende det er at være den eneste pige i lokalet. Jo flere piger, der engagerer sig nu, desto flere kommer der. På den måde bliver de en inspirationskilde for næste generation, og dermed kan udviklingen fortsætte.” 

Red Hat er glade for at kunne støtte Avye og GIC med at finansiere nye events og give adgang til vores eksperter. Sarah Weldon-Gamble, Red Hats Director of PR & Brand Experience i EMEA, har spillet en central rolle i samarbejdet. 

Hun siger: “Første gang jeg mødte Avye var i forbindelse med Co.Lab, Red Hats ​​uddannelsesevent i London i 2019, da hun og en gruppe jævnaldrende underviste skoleelever i, hvordan de kunne bruge open source-principper i forbindelse med problemløsning, og igen ved Young Coders MeetUps, som vi afholdt inden for rammerne af London Open Innovation Lab. Avyes energi, selvsikkerhed og lederevner er imponerende, og det samme gælder hendes evne til at sætte sit præg på verden. Gennem Girls Into Coding gør hun teknologi et mere inkluderende sted for fremtidens piger.”

Starter tidligt, vokser hurtigt

Avye begyndte selv som 7-årig, da hun meldte sig til en kodeworkshop i sin lokale CoderDojo. Men hun tror, at gnisten allerede fandtes. “Jeg har altid elsket at bygge og skabe ting. Da jeg var yngre, var jeg vild med LEGO og at bygge ting af pap og gamle cornflakespakker.” 

Avye deltog flitigt i disse workshops – ”og var den, der stillede alle spørgsmålene” – og hun begyndte at påtage sig en mere ledende rolle, inden hun blev spurgt, om hun ville hjælpe nye deltagere. Hun blev straks slået af den følelse af formål, det gav. “Det var fantastisk at se piger opnå noget. Da vidste jeg, at det var på den måde, jeg ville formidle min passion.”

Med et crowdfundet budget på £ 1.000 afholdt hun sin første workshop på det lokale bibliotek. “Jeg troede, at der måske ville dukke nogle få venner op. Men der kom ca. 20 piger. Da vidste jeg, at vi var på rette spor.”

Tiden var inde til at organisere det hele. Der blev fundet lokaler, udarbejdet kursusplaner og fundet en sponsor i form af Microsoft. Der blev afholdt yderligere fem events, og det var ved at tage fart. Men så slog covid-19 til. “Jeg følte, at vi blev rykket tilbage til start. Det var virkelig frustrerende.”

Men ledere er udholdende og kreative mennesker, så Avye flyttede GIC online. Hun har nu været vært for 25 virtuelle workshops. Men det har ikke været uden forhindringer. Kernen i GIC’s workshops er et fokus på praktisk indlæring, hvilket indebar, at Avye var nødt til at sammensætte og udsende materiale på forhånd. Et andet spørgsmål var, hvor hun skulle sende det hen, da der deltog piger fra USA, 

Hun vil også bruge GIC som et springbræt til at tvinge tech-branchen til en hurtigere og mere ærlig håndtering af kønsdiversitet-problematikken. Canada, Indien, Sydafrika og Danmark, men det var jo et luksusproblem. 

En endnu stærkere genstart

Da restriktionerne blev hævet i Storbritannien, kunne Avye afholde sit første fysiske event siden pandemiens start, og hun håber på at kunne afholde flere fysiske sammenkomster, men uanset hvad, så fortsætter hun med at tilbyde online-events for at nå ud til et internationalt publikum.  AvyeCHeadshot

Red Hat er sponsor for fire af disse events, hvor det er planen, at 130 piger skal deltage, hvilket sikrer, at GIC får mulighed for at deltage, og de bidrager også med udstyr og Red Hat-højttalere. Avye glæder sig til at gense nogle velkendte ansigter. “Vi har piger, som har deltaget siden vores første events. Det er fantastisk at se, hvordan deres viden og passion vokser.”

Det viser, at Avye – da hun blev spurgt om både sin egen og GIC’s fremtid – er sin egen. “Jeg er ikke vild med den slags spørgsmål. Jeg er mere interesseret i at få tingene gjort i dag.” Det gælder også udvidelsen af GIC’s kursusprogram. I øjeblikket indsamler hun materiale om IoT og AI, så hun kan udvikle kurser inden for disse områder. 

Man kan fornemme, at når hun ser en mulighed, er der ikke noget, der kan stoppe hende. “Jeg har stor respekt for kvinder, der taler åbent om problemer og udfordringer. Nu er jeg i gang med at opbygge min platform, og jeg har i sinde at bruge den.”


About the author

Red Hat is the world’s leading provider of enterprise open source software solutions, using a community-powered approach to deliver reliable and high-performing Linux, hybrid cloud, container, and Kubernetes technologies.

Read full bio