Nima Ashaier aloitti IT-uransa yli 20 vuotta sitten tukitehtävissä ja asensi modeemeja internetpalveluntarjoajan palveluksessa. Nyt hän on konsernin tietohallintojohtaja Pooliassa ja Uniflexissä, jotka ovat henkilöstövuokrausyrityksiä. Hän toimii siltana teknologiayksikön ja johtoryhmän välillä: “Minulla on erityistä uskottavuutta, koska osaan puhua molempien kieltä”, hän sanoo. 

Nima Ashaier

Tietohallintojohtaja on aina tapahtumien keskipisteessä. Teknologia kehittyy jatkuvasti, ja samalla erilaisille tietovirroille asetetut vaatimukset kasvavat. Vuosituhannen vaihteen IT-kuplan puhkeamisen jälkeen Nima päätti kehittää projektinjohto- ja myyntiosaamistaan ja opiskeli samalla Uppsalan yliopistossa. Tämä kouluttautuminen ja palava kiinnostus tietotekniikkaan veivät häntä kohti uraa Uniflexissä, joka yhdistyi Poolian kanssa vuonna 2018. Samana vuonna Nima aloitti tietohallintojohtajana ja hänen täytyi nopeasti perehtyä siihen, mitä kahden yrityksen yhdistäminen vaatii:

- Uniflex ja Poolia toimivat samalla alalla, mutta niillä oli täysin eri fokus. Osittain näistä eroista  johtuen ensimmäinen haasteeni oli määritellä vaatimukset selvästi. Seuraava haasteeni oli varmistaa, että täysin eri kieltä puhuvat teknologiatiimi ja johtoryhmä ymmärtävät toisiaan.

Tietohallintojohtaja pyrkii ratkaisemaan tilanteita, joissa olennaista tietoa puuttuu. Hänen on myös tärkeää pysyä ajan tasalla teknologian kehityksessä. Teknologiasta hyvin kiinnostunut Nima tekeekin kaikkensa, että pysyy kehityksen kärjessä. Hän pyrkii aina oppimaan uutta ja on huomannut, että teknologian kehittyessä myös henkilöstön suhtautuminen muuttuu: 

- Ennen kaikkea henkilöstö odottaa paljon enemmän. Täytyy olla selvä strategia poimia tietoa oikealla tavalla. Panostamme paljon esimerkiksi interaktiivisiin koulutuksiin, jotta työntekijämme tuntevat aina olevansa ajan tasalla.

Avoin lähdekoodi helpottaa vianmääritystä

Kuinka voi varmistaa, että organisaatio pysyy muutosvauhdissa? Niman mukaan on tärkeää pystyä reagoimaan tilanteisiin ja ongelmiin, joita voi nousta esiin: 

- Täytyy oppia tuntemaan asiakkaansa. IT on muutosvoima, mutta siitä voi tulla myös kehityksen este, jos asioita ei tee oikein. Täytyy tietää, mitä pitää tehdä ja tietääkseen sen, täytyy oppia tuntemaan asiakkaansa. Hyvä tekemisen tahti varmistetaan päivittäisellä seurannalla.

Nima odottaa luottavaisesti kehitystä, jossa mobiilikäyttö tarjoaa saman suorituskyvyn kuin toimistossa käytettävät verkot. Hän uskoo vahvasti, että 5G-verkot ja WiFi 6 tekevät meistä yhä mobiilimpia:

- Ajattele, että sinulla on käytettävissä sama suorituskyky taskussa kuin työpaikalla. Myös tekoäly ja koneoppiminen tulevat vaikuttamaan meihin entistä enemmän, vaikka ehkä kuitenkin enemmän epäsuorasti. Uskon, että teknologia, joka tänään on kallista tulee saataville yhä turvallisemmin ja edullisemmin. Otetaan esimerkiksi Linux. Sitä ei tehty suoraan ”yleiseen käyttöön” vaan se vetosi ihmisiin, joilla oli vahva kiinnostus teknologiaan. Tänään Linux-teknologiaa käytetään kaikkialla autoista televisioihin. Kun työskentelee avoimen lähdekoodin kanssa, voi tehdä aika suuria muutoksia pienillä resursseilla, ja vianmääritys on yksinkertaista.