Startseite

Suche
Log in / Register
Websites

Turkcell, Red Hat OpenShift ile Veri Bilimlerini Demokratikleştiriyor ve Yapay Zeka İnovasyonunu Yönlendiriyor

Turkcell, genişleyen yapay zeka ekosistemini desteklemek ve daha hızlı inovasyon yapılmasını sağlamak için Red Hat OpenShift'in istikrar, ölçeklenebilirlik ve güvenlik yeteneklerine güveniyor

RALEIGH, N.C. -- RED HAT SUMMIT -

Dünyanın önde gelen açık kaynak çözümleri sağlayıcısı Red Hat, Inc., bugün lider birleşik telekomünikasyon ve teknoloji hizmetleri sağlayıcısı Turkcell'in yeni yapay zeka  (AI) hizmetleri mimarisini ve uygulama merkezini sektörün lider kurumsal Kubernetes platformu Red Hat OpenShift üzerine inşa ettiğini duyurdu. Böylece Red Hat, Turkcell'in müşteri deneyimlerini dönüştürmesine, operasyonel verimliliğini artırmasına ve daha fazla tüketici ve inovasyonunu pazara daha hızlı getirmesine yardımcı oluyor.

Red Hat OpenShift'i esnek ve tutarlı bir temel olarak kullanarak, veri bilimi için bir 'oyun alanı' oluşturduk, çerçeveleri ve araçları herkesin kullanımına sunduk, böylece Turkcell’in her yerinden katkılar alabiliyoruz.

İnanç Çakıroğlu
Director, Artificial Intelligence and Analytic Solutions

Türkiye içinde ve uluslararası alanda faaliyet gösteren Turkcell, şu anda çok çeşitli iletişim ve dijital hizmetleri ile 48 milyona yakın müşteriye hizmet veriyor. Yapay zeka, bilgisayar vizyonu, doğal dil işleme ve akıllı otomasyon gibi alanları kapsayan Turkcell'in stratejik vizyonunun uzun yıllardır ayrılmaz bir parçası oldu. Bu alandaki gelişmeler ve buluta özgü uygulama geliştirme çalışmaları sayesinde yapay zeka teknolojilerinin giderek daha erişilebilir hale gelmesiyle Turkcell, yapay zeka ve buna bağlı akıllı uygulama teslimatını hızlandırmak için esnek ve daha güvenli bir bulut platformu oluşturmak için kolları sıvadı.

Zaten on yılı aşkın bir süredir Red Hat müşterisi olan Turkcell, JupyterLab ve Nvidia GPU'larla entegrasyonlar da dahil olmak üzere konteyner tabanlı yapay zeka gelişimine güç sağlamak için güvenilir, esnek ve ölçeklenebilir bir hibrit bulut temeli olarak Red Hat OpenShift'i seçti. OpenShift, Turkcell'e hem veri düzenlemelerine uyulması gereken kurum içi uygulamalarda hem de genel bulutta uygulama geliştirme ve dağıtma olanağı sağladı. Red Hat OpenShift, Turkcell’e bağlı hangi bölümde olurlarsa olsunlar veri bilimcileri ve uygulama geliştiricileri için daha tutarlı, self servis bir deneyim sunuyor ve teknik olmayan personelin yapay zeka yeteneklerine erişmesini sağlıyor. Turkcell, OpenShift ile yaptığı çalışmalar kapsamında, işletmelere hizmet olarak yapay zeka yenilikleri sunabileceği ve yeni gelir fırsatları yaratmaya yardımcı olabileceği platformdaki yapay zeka hub'ını da hayata geçirdi.

Turkcell, çok çeşitli yapay zeka destekli kullanım örneklerini desteklemek için OpenShift tabanlı platformda yaklaşık 50 farklı hizmet yürütüyor:

• Yeni müşteriler için dijitale geçiş, halen devam eden COVID-19 salgını sırasında önemli bir gereklilik, çünkü tüketiciler perakende mağazalarını ziyaret edemeyebiliyor. Yapay zeka aracılığıyla otomatik hale gelen Turkcell, abone profili bilgilerini ve kimlik bilgilerini doğrulamak için bilgisayar görüş teknolojisi ve optik karakter tanıma (OCR) teknolojisini kullanıyor.

• Turkcell'in son  “Gülümse Gülümset” kampanyasında olduğu gibi, insanların gülümsemesinin İstanbul'daki bir hayvan barınağına mama bağışı yapılmasını tetiklediği ve Turkcell uygulaması üzerinden 310.000 kişinin paylaştığı fotoğrafları analiz etmek için yapay zekayı kullandığı sosyal iyilik ve yardım bilinci.

• Fizy müzik akışı hizmeti, ruh hallerine uygun şarkılar önermek için kullanıcı tarafından gönderilen selfie fotoğraflarına duygu algılama uyguluyor.

• Ticari ses ve akıllı sesli asistan hizmetleri sunmak için metni sese dönüştürmenin yanı sıra otizmli çocukların görüntülere dokunduğunda onları konuşmaya dönüştürerek daha iyi iletişim kurmalarına yardımcı olan görsel bir uygulamayı destekliyor.

• Turkcell'in, kitle etkileşimi potansiyellerini değerlendirerek sosyal medya hesaplarına yüklemek üzere kullanıcı fotoğraflarını otomatik olarak seçmesine yardımcı olan Lifebox hizmetinin bir bileşeni olarak içerik depolama ve analiz.

• Turkcell'in, müşterilerine yönelik kendi uygulamaları için kullandığı ve ayrıca bir ürün olarak kurumsal müşterilerinin kullanımına sunduğu Chatbot yazılımı.

• Dolandırıcılık tespit platformu 'Foya', yapay zeka modellerini kullanarak hileli vakaları ve örnekleri algılayabilen özellikler barındırıyor. Dijitale geçiş sürecinin bir parçası olarak, örneğin, kullanıcı konuşmasını tanımlama ve derin sahte videolar ve pasaportlar gibi sahte kimlik belgelerini tespit edebilmek için kullanılıyor.

Ölçeklenebilir yapay zeka platformu mimarisi, mikro hizmetlerin kullanımı ve DevSecOps dahil çevik uygulamaların benimsenmesi ile Turkcell, yapay zeka ve makine öğrenimi (ML) modellerinin geliştirilmesini ve dağıtımını hızlandırmak da dahil olmak üzere uygulama yaşam döngüsüne ivme kazandırmayı başardı. Turkcell artık monolitik bir mimari ile yeni dijital hizmetleri yaklaşık yarı sürede pazara sunabiliyor. Turkcell, konteyner ve Kubernetes'teki yapay zeka iş yüklerini birleştirip yüzde 70'e varan maliyet tasarrufu elde etmesine yardımcı olarak operasyonel verimlilik üretiyor. OpenShift, kurumun her yerinden erişilebilen ortak bir platform sağladığından, Turkcell ekiplerdeki veri bilimcilerinin yapay zeka yeteneklerinden yararlanmalarını ve çeşitli alanlarda inovasyonu teşvik etmelerini mümkün kılıyor.

Alıntılar

Red Hat Telko, Medya ve Eğlenceden sorumlu başkan yardımcısı Honoré LaBourdette, konuyla ilgili şunları söyledi: "Turkcell, Red Hat tabanlı platformuyla yapay zekayı kurum genelinde kullanıma açarak veri bilimini demokratikleştiriyor, operasyonları iyileştirmeye, müşteri deneyimlerini canlandırmaya ve yeni gelir elde edilmesine yardımcı oluyor. Red Hat OpenShift, hem tüketicilere hem de işletmelere gerçekten heyecan verici bir dizi hizmet sunan Turkcell'in genişleyen yapay zeka ekosistemini desteklemek için istikrar, ölçeklenebilirlik ve güvenlik yetenekleri sunuyor."

Turkcell, Yapay Zeka ve Analitik Çözümler Direktörü İnanç Çakıroğlu ise "Red Hat ile birkaç yıl içinde güçlü bir işbirliği kurduk. Hızlı geliştirme modeli için açık kaynağa değer veriyoruz, bu nedenle Red Hat'in açık hibrit bulut teknolojileri bizim için doğal bir seçimdi. Red Hat OpenShift'i esnek ve tutarlı bir temel olarak kullanarak, veri bilimi için bir 'oyun alanı' oluşturduk, çerçeveleri ve araçları herkesin kullanımına sunduk, böylece Turkcell’in her yerinden katkılar alabileceğiz. Bu, daha öncesine kıyasla iki kat daha hızlı bir şekilde yepyeni yapay zeka destekli hizmetler oluşturmamızı ve pazara sunmamızı sağladı” dedi.

İlave Kaynaklar

●     Yapay zeka hakkında daha fazla bilgi edinin

●     Red Hat OpenShift hakkında daha fazla bilgi edinin

●     Kubernetes hakkında daha fazla bilgi edinin

●     Red Hat'in hibrit buluta yaklaşımı hakkında daha fazla bilgi edinin

●     Genel bulut hakkında daha fazla bilgi edinin

●     Buluta özgü uygulama geliştirme hakkında daha fazla bilgi edinin

●     Mikro hizmetler hakkında daha fazla bilgi edinin

●     DevSecOps hakkında daha fazla bilgi edinin

Red Hat ile bağlanın

●     Red Hat hakkında daha fazla bilgi edinin

●     Red Hat haber odasında daha fazla haber alın

●     Red Hat blogunu okuyun

●     Red Hat'i Twitter'da takip edin

●     Facebook'ta Red Hat'e katılın

●     YouTube'da Red Hat videolarını izleyin

●     LinkedIn'de Red Hat’i Takip Et

• About Red Hat
  • Red Hat is the world’s leading provider of enterprise open source software solutions, using a community-powered approach to deliver reliable and high-performing Linux, hybrid cloud, container, and Kubernetes technologies. Red Hat helps customers integrate new and existing IT applications, develop cloud-native applications, standardize on our industry-leading operating system, and automate, secure, and manage complex environments. Award-winning support, training, and consulting services make Red Hat a trusted adviser to the Fortune 500. As a strategic partner to cloud providers, system integrators, application vendors, customers, and open source communities, Red Hat can help organizations prepare for the digital future.

• Forward-Looking Statements
  • Certain statements contained in this press release may constitute "forward-looking statements" within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Forward-looking statements provide current expectations of future events based on certain assumptions and include any statement that does not directly relate to any historical or current fact. Actual results may differ materially from those indicated by such forward-looking statements. The forward-looking statements included in this press release represent the Company's views as of the date of this press release and these views could change. However, while the Company or its parent International Business Machines Corporation (NYSE:IBM) may elect to update these forward-looking statements at some point in the future, the Company specifically disclaims any obligation to do so. These forward-looking statements should not be relied upon as representing the Company's views as of any date subsequent to the date of this press release.

###

Red Hat, Red Hat Enterprise Linux, the Red Hat logo, JBoss, Ansible, Ceph, CloudForms, Gluster and OpenShift are trademarks or registered trademarks of Red Hat, Inc. or its subsidiaries in the U.S. and other countries. Linux® is the registered trademark of Linus Torvalds in the U.S. and other countries. The OpenStack Word Mark is either a registered trademark/service mark or trademark/service mark of the OpenStack Foundation, in the United States and other countries, and is used with the OpenStack Foundation's permission. Red Hat is not affiliated with, endorsed or sponsored by the OpenStack Foundation, or the OpenStack community.