Abonnez-vous à notre blog

Utan en tydligt definierad, långsiktig plan med ett starkt fokus på informationssäkerhet kan inte regionerna möta den digitala utvecklingen på ett optimalt sätt. Det menar Leif Tüll, vd på CGM.  Leif Tüll

Leif Tüll är vd på CGM Sweden, CompuGroup Medical, en internationell koncern inom e-hälsa med 5600 anställda i 18 länder - och kunder i 56 länder. Han har haft ledande roller på Philips Healthcare, Mawell och Aleris innan han för snart två år sedan tillträdde sin nuvarande position. Han har även en gedigen bakgrund som managementkonsult, där han som egenföretagare bland annat stöttade Apoteket Farmaci och Praktikertjänst. Han jobbade även bland annat under Acando och PwCs paraplyer. 

Vi ringde upp Leif för att prata om framtidens digitala regioner. En knäckfråga för regionerna är att skapa förutsättningar för att möta den snabba utvecklingen, menar Leif:

- Under ett antal år har det byggts upp en stor mängd komplexa miljöer med flera olika system. Idag finns ett behov av att rensa och skapa en gemensam plattform. Utvecklingen inom appar och medborgartjänster - i kombination med att säkerheten måste vara mycket hög och att GDPR ska hanteras - skapar ett tydligt sense of urgency. Samtidigt upplever många att det är svårt att få den tekniska utvecklingen att hända. Det är utmanande att gå från proof of concept till verksamhetsinförande, vilket gör att många IT-förändringar fallerar. 

Open source spelar en stor roll för framtidens vård

Framtiden är ljus för svensk vård, menar Leif, och understryker att den digitala transformationen både höjer vårdkvaliteten och ökar produktiviteten; vilket leder till en förhöjd effektivitet. Vårdpersonalen får en förbättrad arbetsmiljö genom enklare, säkrare processer för det praktiska arbetet likväl som för det beslutsfattande. Patienterna ges delaktighet och ansvar genom bättre patientresor. Men en del förändringar krävs för att regionerna ska lyckas med transformationen. 

- Regionerna måste skapa en strategi för digitalisering för att möjliggöra innovation. För att nå dit behöver en långsiktig plan definieras. Mitt råd är att börja med helheten. Säkerställ en ekobaserad miljö som låter informationssäkerheten stå i det främsta rummet. Miljön måste vara flexibel för att ge plats för utveckling och innovation, säger han och fortsätter:

- Jag tror att open source kommer att spela en stor roll för nästa generations vård, men det är viktigt att välja en leverantör som kan agera filter. Man måste säkerställa att man får rätt support av en aktör som agerar långsiktigt, driver utveckling, säkerhet och hållbarhet. 

CGMs nya investering - G3

CGM har investerat i en helt ny plattform, G3. Plattformen fungerar som en bas för ett flertal applikationer, vilket skapar möjlighet till ett sammanhållet system. Det är det enda journalsystemet på marknaden “som inte bygger på tjugo, trettio år gammal teknologi”, säger Leif:

- G3 är helt och hållet byggt på den senaste arkitekturen och tekniken. Det är det här allt handlar om; att möta upp våra nuvarande och framtida kunders önskemål och krav på lösningar som möjliggör deras digitala resa. 

CGM har lagt extra vikt vid att stötta de specifika, nationella riktlinjerna och regelverken som svenska regioner har att förhålla sig till. 

- Trots vår globala disposition - som ger oss en enorm fördel ställt till kunskapsutbyte - har vi över trettio års erfarenhet av svensk sjukvård, med egen utveckling i Sverige. Framåt finns det många möjligheter, men även utmaningar att jobba med. Vi vet att vi inte alltid är bäst lämpade för alla moduler och funktioner. Därför satsar vi på ett öppet ekosystem som inte diskriminerar andra lösningar, vilket innebär att alla system får tillgång till samma data.


Parcourir par canal

automation icon

Automatisation

Les dernières nouveautés en matière d'automatisation informatique pour les technologies, les équipes et les environnements

AI icon

Intelligence artificielle

Actualité sur les plateformes qui permettent aux clients d'exécuter des charges de travail d'IA sur tout type d'environnement

open hybrid cloud icon

Cloud hybride ouvert

Découvrez comment créer un avenir flexible grâce au cloud hybride

security icon

Sécurité

Les dernières actualités sur la façon dont nous réduisons les risques dans tous les environnements et technologies

edge icon

Edge computing

Actualité sur les plateformes qui simplifient les opérations en périphérie

Infrastructure icon

Infrastructure

Les dernières nouveautés sur la plateforme Linux d'entreprise leader au monde

application development icon

Applications

À l’intérieur de nos solutions aux défis d’application les plus difficiles

Original series icon

Programmes originaux

Histoires passionnantes de créateurs et de leaders de technologies d'entreprise