Som en del af Red Hats arbejde og innovation i IT-branchen taler vi med mange IT-ledere fra forskellige brancher for at få deres syn på teknologi, open source, kultur og meget mere. Vi begrænser ikke vores samtaler til vores kunder! Vi stræber efter at lære af ledere fra forskellige brancher for at forstå deres udfordringer og se, hvordan vi i højere grad kan løse deres problemer. Med udgangspunkt i en innovativ open source-model giver vi dig et indblik i spændende samtaler og observationer fra ledere i branchen. Martin Östmark er Chief Architect og team lead hos Red Hat, og for nylig talte vi med ham om hans tanker om kunstig intelligens, Machine Learning og open source.  Martin Östmark

Martin Östmark har over 20 års erfaring fra It-branchen, hvor han har lagt et stort fokus på applikationsudvikling samt Java- og Middleware-teknologi. I dag arbejder Martin Östmark som Chief Architect og team lead hos Red Hat i Sverige sammen med andre nordiske løsningsarkitekter. Vi taler om, hvorfor open source er nødvendig for nordiske virksomheder, og om den stigende interesse for kunstig intelligens og Machine Learning. 

Martin Östmark har i løbet af sine to årtier i branchen primært været ansat i virksomheder, der har haft en proprietær model for produktudvikling. Det var først, da han i 2009 blev ansat i en virksomhed, der et par år tidligere havde annonceret en åben produktudviklingsstrategi, at dele af produktudviklingen fandt sted i open source-communities. Dengang var det temmelig usædvanligt. Mange af markedets velrenommerede ledere rystede på hovedet og var skeptiske over for, hvordan en del organisationer kunne give deres innovationer gratis væk og oven i købet give kunderne muligheden for ikke at betale for teknologien. Martin Östmark så det fra et helt andet perspektiv.

–  Jeg indså på et tidligt tidspunkt, hvilken fordel det var at arbejde i åbne communities, og hvordan det inviterer til innovation. Der er ingen grund til ikke at demokratisere den teknologiske udvikling. Det var også i forbindelse med dette, at mine og Red Hats veje krydsede hinanden. Hvis du spørger mig, så er Red Hat den virksomhed på markedet, der på en kompromisløs måde har bevist, at man kan opbygge en forretningsmodel og en fremgangsrig virksomhed omkring lige netop open source. 

Martin Östmark blev ansat hos Red Hat i 2016. Han fortæller om Red Hats åbne virksomhedskultur, der bygger på samme princip som open source, og dette præger hele organisationen – fra forskning og produktudvikling til en solidarisk medarbejderoplevelse. Alle bliver set, hørt og får lov til at få ordet.

– Set ud fra et teknologisk perspektiv, så er det utroligt inspirerende at få mulighed for at være på forkant med dagens teknologi og skabe innovation i sit daglige arbejde. Red Hats åbenhed inviterer alle mennesker til at deltage i udviklingsarbejdet, uanset hvem du er, eller hvor du bor.

Open source udfordrer de traditionelle markeder

Det er ikke nogen hemmelighed, at open source har etableret sig globalt. I dag har de fleste organisationer i såvel den private som den offentlige sektor implementeret open source på en eller anden måde. På spørgsmålet om, hvorfor open source er vigtig for nordiske virksomheder, svarer Martin Östmark:

– En stor del af dagens innovation finder sted inden for lige netop open source. Det er vigtigt for nordiske virksomheder at udnytte innovationskraften, så de kan fortsætte med at være konkurrencedygtige, og så de i det lange løb kan udvikle forretningsområdet. Prøv bare at se på de nye og forholdsvis unge virksomheder, der har forandret det globale marked det seneste årti. Open source har været en af de faktorer, der har gjort det muligt. Det er adgangen til den åbne teknologi, der har gjort det muligt for disse start ups at vende op og ned på traditionelle måder at drive forretning på. Her tænker jeg først og fremmest på store aktører inden for bl.a. sociale medier, cloud computing og mobilitet. Deres innovation bygger på lige netop open source, og forretningsmodellerne ville have været svære at gennemføre med en proprietær teknologi.

Fortæl om din session i forbindelse med Red Hat Forum!

– Jeg taler primært om kunstig intelligens og machine learning samt vores projekt Open Data Hub. I dag skæver mange virksomheder til kunstig intelligens og machine learning i håbet om at skabe innovation. Det kan være alt lige fra at designe selvkørende biler eller bygge systemer, der kan diagnosticere cancer. Innovationen er utroligt stærk og lovende, men vi kan se, at teknologien nemt kan blive låst fast til en specifik platform eller infrastruktur. Det vil vi gerne lave om på, og dermed var initiativet til Open Data Hub født.

– Formålet med Open Data Hub er altså at skabe en platform for kunstig intelligens og machine learning. Platformen bygger på forskellige open source-projekter, som vi har integreret, og som gør deployment på OpenShift, det vil sige Kubernetes, nemmere. På den måde kan man vælge mellem at køre programmet i sit eget datacenter eller hos en offentlig cloud-leverandør, for uanset hvilken infrastruktur, der ligger bag, så bliver brugeroplevelsen den samme.

Hvilke indsigter vil du dele med publikum?

– Jeg vil formidle, at det er nemt at komme i gang og lave nye prototyper for kunstig intelligens og machine learning hos en offentlig cloud-leverandør. Derimod kan det blive temmelig dyrt i produktionsfasen, hvilket gør det svært både at forudsige og planlægge, hvad det reelt kommer til at koste i sidste ende. Derudover minimerer en åben løsning som Open Data Hub vendor lock in og skaber frihed til at deploye kunstig intelligens og machine learning. Og sidst, men ikke mindst, så hjælper Open Data Hub også med at holde styr på omkostningerne. Risikoen for produktionsomkostninger, der løber løbsk, minimeres, og derudover har brugeren fuld kontrol over sine data.

Gå ikke glip af årets største begivenhed i open source-communityet: Red Hat Forum Virtual Experience Nordic & Baltic track! Vælg blandt sessioner med nogle af verdens førende open source-eksperter og Red Hat-kunder. Du kan stadig se hele eventet, der løb af stablen den 3. november, on-demand.