Valitettavasti projektin maaliviivalle ei pääse yhdellä napinpainalluksella. Red Hatin Cassandra Cederblad kertoo, kuinka tärkeää on saada johtoryhmät ja organisaatiot mukaan muutosmatkalle.

“Haluamme ostaa tuon teknologiaratkaisun nyt, heti! Miten pääsemme alkuun?” Olen kuullut tämän lukemattomia kertoja – ja suositellut, että he malttavat hetken.

Teknologian ostaminen ei ole se vaikea juttu. Kaikki eivät voi ostaa projektin käynnistämiseen tarvittavaa teknologiaa, mutta useat voivat. Paljon harvemmat pystyvät toteuttamaan onnistuneen muutosprojektin itsenäisesti ilman vahvaa ja kokenutta yhteistyökumppania.

Yritys voi esimerkiksi haluta vahvistaa digitalisoitumistaan tehostamalla prosessejaan ja tuotantoaan nykyaikaisten sovellusten avulla. Monet kuitenkin unohtavat, mitä tapahtuu matkalla pisteestä A pisteeseen B: matka! Valitettavasti et pääse maaliviivalle yhdellä napinpainalluksella. 

Matkassa ei ole kyse vain teknologiasta ja kovista arvoista. Aikaa vie erityisesti henkilöstön sitouttaminen muutokseen. Ilman sitoutumista ihmisten on vaikea sopeutua uusiin prosesseihin ja uuteen kulttuuriin. Jos yritys ei saa organisaatiotaan mukaan muutokseen, toteutuvat IT-projektit hitaammin. 

Johtaja, innosta tiimisi mukaan!

Vuoden 2019 Red Hat Forumissa yksi puhujista pyysi kaikkia kuulijoita nousemaan ylös ja vaihtamaan paikkaa jonkun toisen kanssa. Hän jatkoi esitystään ja kymmenen minuutin kuluttua kysyi: “Kertokaa rehellisesti, ketä ärsytti vaihtaa paikkaa?” Melkein kaikki nostivat kätensä. Jos ärsyynnymme paikan vaihtamisesta, kuinka oletamme selviytyvämme järjestelmien, työskentelytapojen ja prosessien muutoksista ilman vaikeuksia?

Vahvaa johtajuutta tarvitaan koko muutosprosessin ajan. Toimitusjohtajan, tietohallintojohtajan ja teknologiajohtajan täytyy rakentaa luottamuspääomaa jo etukäteen niin johtoryhmässä kuin koko organisaatiossa. Aloita matkasi varmistamalla, että koko johtoryhmä on mukana ja jakaa yhteisen näkemyksen asiasta. 

Rohkaise työntekijöitä luottamaan sinuun alusta saakka. Osallistamalla he kokevat muutoksen, johon pyydät heitä sitoutumaan, myönteisemmin. 

Ota heidän huolensa, kysymyksensä ja mahdollinen vastalauseensa vakavasti. Älä aliarvioi ilmapiirin merkitystä, kun haluat pitää kulttuuria rakentavia ja muita avainhenkilöitä yrityksessä ja houkutella heitä teille töihin. Viesti! Järjestä kaikille yhteisiä henkilöstötapaamisia ja pienempien ryhmien keskusteluja, niin että hitaasti mutta varmasti viet organisaatiotasi eteenpäin läpi projektin.

Löydä luotettava kumppani

Etsi avuksesi henkilö, joka tukee sinua koko muutosmatkan ajan, aina suunnittelusta toteutukseen. Yhteistyökumppani, joka vie teitä eteenpäin vielä projektin jälkeenkin. Etsi kumppani, joka elää ja hengittää avointa lähdekoodia ja käy jatkuvaa keskustelua 16 miljoonan kehittäjän muodostaman avoimen lähdekoodin yhteisön kanssa. 

Arvioi myös tulevia yhteistyökumppaneita kolmella kriteerillä: kulttuurin, teknologian ja prosessien suhteen. Nämä ovat alueita, joissa tarvitset tukea ja jotka määrittelevät hyvän partnerin. 

Etsi kumppaneita, jotka ovat jatkuvasti nälkäisiä eivätkä koskaan ole täysin tyytyväisiä. Red Hatin olemassaolon tarkoitus on tuoda tulevaisuutta tähän päivään, juuri oikeaan aikaan. Seuraamme teknologista kehitystä ja projekteja, joita uskomme sinun tarvitsevan kolmen, viiden ja kymmenen vuoden päästä. Testaamme niitä varmistaaksemme, että ne ovat turvallisia ja valmiita silloin, kun sinä olet valmis ottamaan ne käyttöön.


About the author

Cassandra Cederblad, Mid Market Sales Representative, Red Hat, on toiminut seitsemän vuotta IT-alalla. Hän on ollut tukemassa useita pohjoismaisia yhtiöitä, järjestöjä ja julkisia toimijoita digitalisoitumisessa. Hänen intohimonsa on luoda aitoa liiketoiminta-arvoa asiakkaille. Hän keskittyy konsultoivaan tukeen ja tekee avointa lähdekoodia tutuksi pohjoismaisille toimijoille.

Read full bioIcon-Red_Hat-Directional-A-Black-RGB