Subscribe to our blog

Osana Red Hatin kehitystyötä ja innovaatioita kutsumme johtavia IT-johtajia eri toimialoilta keskustelemaan näkemyksistään teknologiasta, avoimesta lähdekoodista, kulttuurista ja paljosta muusta. Emme keskustele ainoastaan asiakkaidemme kanssa, vaan pyrimme oppimaan eri toimialojen johtajilta. Haluamme ymmärtää heidän haasteitaan ja miettiä, miten voimme ratkaista nämä ongelmat. Todelliseen avoimen lähdekoodin tapaan annamme sinulle katsauksen eri alojen johtajien keskusteluihin ja havaintoihin. Puhuimme Martin Östmark, Red Hatin pääarkkitehdin ja tiiminvetäjän kanssa äskettäin hänen ajatuksistaan tekoälystä, koneoppimisesta ja avoimesta lähdekoodista.  Martin Östmark

Östmarkilla on yli 20 vuoden kokemus IT-alalta, ja hän keskittyy sovelluskehitykseen, Javaan ja middleware-teknologioihin. Nykyään Östmark työskentelee Red Hatilla Ruotsissa pääarkkitehtinä ja tiiminvetäjänä yhdessä muiden pohjoismaisten ratkaisuarkkitehtien kanssa. Keskustelimme hänen kanssaan avoimen lähdekoodin merkityksestä pohjoismaisille yrityksille sekä lisääntyneestä kiinnostuksesta tekoälyyn ja koneoppimiseen.

IT-alalla työskentelemiensä 20 vuoden aikana Östmark on tehnyt töitä pääasiassa yrityksissä, joilla on omia tuotekehitysmalleja. Vuonna 2009 hän alkoi työskennellä avoimen lähdekoodin parissa yrityksessä, joka oli joitakin vuosia aiemmin julkistanut avoimen tuotekehitysstrategian. Siinä tuotekehityksen osia tehtiin avoimen lähdekoodin yhteisöissä.

Se oli siihen aikaan melko epätavallista. Moni alalla arvostettu johtaja pudisteli päätään ja kysyi, kuinka jotkut organisaatiot saattoivat luovuttaa innovaationsa ilmaiseksi ja antaa asiakkaille mahdollisuuden olla maksamatta teknologiasta. Östmark näki asian toisin.

”Näin jo varhain, mikä merkitys avoimissa yhteisöissä tapahtuvalla yhteistyöllä on ja kuinka se kiihdyttää innovointia”, sanoo Östmark. ”Ei ole mitään syytä olla demokratisoimatta teknologista kehitystä. Löysin silloin myös Red Hatin. Mielestäni Red Hat on ainoa markkinoilla oleva yhtiö, joka on todistanut kiistattomasti, että on mahdollista rakentaa menestyvä yritys avoimen lähdekoodin ympärille.”

Östmark aloitti Red Hatillä vuonna 2016. Hän kertoo yhtiön avoimesta yrityskulttuurista, joka perustuu samoille periaatteille kuin avoin koodi ja läpäisee koko organisaation – se näkyy esimerkiksi niin tavassa tehdä tutkimusta ja tuotekehitystä kuin työtekijäkokemukseen kuuluvassa yhteenkuuluvaisuuden tunteessa. Jokainen nähdään, jokaista kuullaan, jokainen saa sanoa mielipiteensä.

”Teknisestä näkökulmasta katsoen on mielettömän inspiroivaa työskennellä nykyteknologian eturintamassa ja edistää innovaatiota. Red Hat kutsuu avoimesti kaikki mukaan osallistumaan kehitystyöhön, riippumatta siitä, kuka on tai missä asuu”, sanoo Östmark.

Open Source haastaa perinteiset markkinat

Ei ole mikään salaisuus, että avoimesta lähdekoodista on tullut valtavirtaa. Nykyään suurin osa sekä julkihallinnon että yritysten organisaatioista on tavalla tai toisella ottanut käyttöön avoimen lähdekoodin. Kysyttäessä Östmarkilta miksi avoin lähdekoodi on tärkeää pohjoismaisille yhtiöille, hän vastasi:

“Suuri osa innovaatioista tapahtuu nykyisin avoimessa ympäristössä”, sanoo Östmark. ”Pohjoismaisille yrityksille on tärkeää osallistua innovointiin, jotta ne pysyvät kilpailukykyisinä ja voivat myös jatkossa johtaa ja perustaa uusia yrityksiä. Uudet, melko nuoret yritykset ovat muuttaneet globaaleja markkinoita viimeisen vuosikymmenen aikana. Avoin lähdekoodi on ollut tässä yksi mahdollistavista tekijöistä. Jaetun teknologian saatavuus on johtanut siihen, että nämä poikkeavat toimijat ovat pystyneet kääntämään perinteiset työtavat päälaelleen. Ajattelen nyt lähinnä sellaisten alojen kuin sosiaalisen median, pilvipalveluiden ja langattomien ratkaisujen suuria toimijoita. Heidän innovaationsa perustuvat avoimeen lähdekoodiin, ja liiketoimintamalleja olisi ollut vaikea toteuttaa omalla teknologialla.”

Kerro esityksestäsi Red Hat Forumissa!

”Puhun pääasiassa tekoälystä ja koneoppimisesta sekä Open Data Hub -projektistamme”, sanoo Östmark. ”Nykyään monet yritykset tutustuvat tekoälyyn ja koneoppimiseen, koska ne haluavat tehdä innovaatioita. Nämä voivat olla mitä vain, esimerkiksi itseohjautuvien autojen suunnittelua tai syöpää diagnosoivien järjestelmien rakentamista. Innovointi on uskomattoman vaikuttavaa ja toivoa herättävää, mutta huomaamme että teknologia lukitaan helposti tiettyyn alustaan tai infrastruktuuriin. Me haluamme muuttaa tämän, ja siksi Open Data Hub -aloite syntyi.”

”Open Data Hubin tarkoitus on siis luoda alusta tekoälylle ja koneoppimiselle. Alusta pohjautuu erilaisiin avoimen lähdekoodin projekteihin, joita olemme yhdistäneet ja joiden ansiosta on helpompaa ottaa käyttöön Red Hat OpenShift eli Kubernetes. Tällä tavoin voit käyttää ohjelmaa omassa datakeskuksessasi tai julkisessa pilvessä – riippumatta infrastruktuurista, käyttäjäkokemus on sama.”

Mitä oivalluksia haluaisit kuuntelijoiden saavan esityksestä?

”Haluan saada ihmiset ymmärtämään, että on helppo päästä alkuun ja luoda tekoäly- ja koneoppimisprototyyppejä julkisen pilvipalvelun tarjoajan kanssa”, sanoo Östmark.

”Tuotantovaihe voi kuitenkin tulla hyvin kalliiksi, minkä takia todellisten loppukustannusten arviointi ja suunnittelu on vaikeaa. Sen lisäksi avoin ratkaisu, kuten Open Data Hub, minimoi lock-in-vaikutukset ja antaa vapauden hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista. Open Data Hub tarjoaa myös tehokkaan kustannusten kontrollointimekanismin. Riski kohoavista tuotantokustannuksista vähenee, ja käyttäjällä on täysi kontrolli datasta.”

Älä jätä väliin avoimen lähdekoodiyhteisön tämän vuoden huipputapahtumaa: Red Hat Forum Virtual Experience Nordic & Baltic Track! Valitse maailman johtavien avoimen koodin asiantuntijoiden ja Red Hatin asiakkaiden sessioita/esityksiä. Voit edelleen rekisteröityä katsoaksesi tallenteen koko tapahtumasta, joka pidettiin 3.11.2020.


Browse by channel

automation icon

Automation

The latest on IT automation that spans tech, teams, and environments

AI icon

Artificial intelligence

Explore the platforms and partners building a faster path for AI

open hybrid cloud icon

Open hybrid cloud

Explore how we build a more flexible future with hybrid cloud

security icon

Security

Explore how we reduce risks across environments and technologies

edge icon

Edge computing

Updates on the solutions that simplify infrastructure at the edge

Infrastructure icon

Infrastructure

Stay up to date on the world’s leading enterprise Linux platform

application development icon

Applications

The latest on our solutions to the toughest application challenges

Original series icon

Original shows

Entertaining stories from the makers and leaders in enterprise tech