Contact us

Red Hat on sitoutunut voimakkaasti monimuotoisuuteen, tasa-arvoon ja osallistamiseen. Pyrimme heijastamaan sitoutumistamme henkilöstössämme ja haluamme myös lisätä naisten, värillisten ja syrjäytyneiden ryhmien edustusta ja osallistamista teknologia-alalla. Lisääntynyt monimuotoisuus tuottaa laajemman kirjon ideoita ja varmistaa, että jokainen voi päästä nopeammin pidemmälle elämässään. Kun saimme mahdollisuuden tukea uutta tyttöjen koodausliikettä, tartuimme tilaisuuteen. Poikkeuksellista tässä liikkeessä on, että sitä johtaa lontoolainen koulutyttö.

Avye Couloute oli vasta seitsemänvuotias, kun hän alkoi käydä koodaustyöpajoissa. Hän yllättyi kahdesta asiasta: siitä kuinka paljon hän rakasti työpajoja ja siitä kuinka vähän tyttöjä niissä kävi. Hän ei viivytellyt muuttaakseen jälkimmäistä seikkaa. Siitä lähtien kun Avye 10-vuotiaana perusti Girls Into Coding (GIC) -liikkeensä vuonna 2018, hän on jakanut koodausosaamistaan ja -innostustaan yli 900 tytön kanssa. "Haluan vain antaa muillekin tytöille mahdollisuuden samaan kokemukseen ja tunteisiin, joista itse olen nauttinut OR kuin minulla on ollut", hän sanoo.

Kyse on muustakin kuin pelkästä koodauksesta. Työpajoissa, joita Avye on järjestänyt jo 30, tytöille opetetaan robottien suunnittelua, rakentamista ja ohjelmointia muun teknologiaan perustuvan toiminnan ohella. Niissä kehitetään myös perustaitoja, kuten ryhmätyöskentelyä, ongelmanratkaisukykyä ja joustavuutta. "Robotiikassa oppii nopeasti, että asiat eivät aina toimi ensimmäisellä kerralla. Täytyy jatkaa yrittämistä. Se on hyvä opetus elämässä."

Yhteinen visio

Avyen suuresta visiosta kertoo se, mitä GIC voi saavuttaa. ”Naiset ovat edelleen aliedustettuina tietotekniikan ja erityisesti insinööritehtävissä. Haluan näyttää tytöille, että he ovat pystyvät samaan kuin muutkin."

Vastaavaa viestiä voimaantumisesta ja monimuotoisuudesta voi odottaa kokeneelta johtajalta, mutta ei vielä yläkoulua käyvältä oppilaalta. Mutta Avye ei halua odottaa. ”Tiedän, kuinka pelottavaa on olla ainoa tyttö huoneessa. Mitä useampi tyttö osallistuu nyt, sitä useampi lähtee mukaan tulevaisuudessa. Se taas innostaa seuraavaa sukupolvea, jolloin positiivinen kierre jatkuu."

Red Hatilla on ilo tukea Avyea ja GIC:tä rahoittamalla uusia tapahtumia ja tarjoamalla asiantuntijoidemme tukea. Sarah Weldon-Gamble, Red Hatin PR & Brand Experience johtaja EMEA-alueella, on ollut avainasemassa kumppanuutta rakennettaessa.

Hän kertoo: "Tapasin Avyen ensimmäisen kerran, Red Hatin koulutustilaisuudessa, Co.Labissa, Lontoossa vuonna 2019. Hän ja ryhmä hänen ikätovereitaan mentoroivat koululaisia avoimen lähdekoodin periaatteista ongelmanratkaisussa. Sen jälkeen tapasimme Young Coders MeetUps -tapahtumassa, joka pidettiin London Open Innovation Lab laboratoriossamme. Avyen energia, itseluottamus ja johtamiskyvyt ovat vaikuttavia, samoin kuin hänen kykynsä muuttaa maailmaa. Girls Into Codingin kautta hän tekee tyttöjen osallistumisen tietotekniikkaan helpommaksi tulevaisuudessa.”

Nuorena aloittaessaan ehtii paljon

Avye pääsi itse koodaamisen alkuun seitsemänvuotiaana, kun hän ilmoittautui paikalliseen koodaustyöpajaan CoderDojoon. Hänen mielestään kipinä oli kuitenkin syttynyt jo aiemmin. ”Olen aina rakastanut rakentamista ja uusien asioiden luomista. Pidin todella paljon legoista ja tein kaikenlaisia asioita pahvista ja vanhoista murolaatikoista."

Avyesta tuli vakituinen kävijä työpajoissa – ja osallistuja, joka kysyi aina kaikki kysymykset.  Hän huomasi ottavansa johtajan roolia jo ennen kuin hänet kutsuttiin mentoroimaan uusia osallistujia. Hän hämmästyi sen tarjoamasta merkityksellisyyden tunteesta. ”Rakastin, kun tytöt saavuttivat asioita. Tiesin, että se oli oikea tapa kanavoida intohimoani.”

Avye perusti ensimmäisen työpajansa paikalliseen kirjastoon 1 000 punnan joukkorahoituksella. "Ajattelin, että muutama kaveri saattaa tulla paikalle, mutta meitä olikin noin 20 tyttöä. Tiesin, että olimme tekemässä jotain merkittävää."

Oli aika organisoitua, järjestää tapahtumapaikat ja laatia kurssipaketit. Sponsoriksi saatiin Microsoft. Ensimmäisen tapahtuman jälkeen järjestettiin vielä viisi työpajaa lisää, ja tulevaisuus näytti hyvältä. Sitten puhkesi koronapandemia. ”Tunsin että olimme palanneet lähtöruutuun. Se tuntui niin turhauttavalta.”

Mutta johtajat ovat peräänantamattomia ja osaavat käyttää mielikuvitustaan. Avye siirsi GIC:n toiminnan verkkoon ja järjesti 25 etätyöpajaa. Siinäkin on ollut haasteensa. GIC-työpajojen ydintä on käytännössä oppiminen, joten Avyen täytyi kehittää ja lähettää koulutuspaketit etukäteen osallistujille. Mukavampi ”ongelma” oli, että hänen piti lähettää paketit yhdessä amerikkalaisten, kanadalaisten, intialaisten, eteläafrikkalaisten ja tanskalaisten tyttöjen kanssa. Avye haluaa käyttää GIC:tä myös tapana pakottaa teknologiateollisuus kohtaamaan rehellisemmin ja nopeammin sukupuolten tasapuolista edustusta alalla koskevat ongelmat.  

Uuteen alkuun entistä vahvempana

Kun koronarajoitukset poistettiin UK:ssa, Avye pystyi järjestämään ensimmäisen lähitapahtuman pandemian puhkeamisen jälkeen. Hän toivoo, että hän voi järjestää niitä lisää jatkossa, mutta jatkaa joka tapauksessa myös verkkotapahtumien järjestämistä kansainväliselle yleisölle.

AvyeCHeadshot

Red Hat sponsoroi neljää GIC:n tapahtumaa, joihin odotetaan 130 osallistujaa. Samalla Red Hat varmistaa, että osallistuminen GIC:hen säilyy ilmaisena, ja tarjoaa tapahtumiin myös laitteita ja Red Hat -kaiuttimia. Avye odottaa näkevänsä niissä tuttuja kasvoja. ”Tapahtumiin osallistuu tyttöjä, jotka ovat olleet mukana aivan alusta lähtien. On mahtavaa nähdä, kuinka heidän osaamisensa ja intohimonsa kasvaa."

Kun Avyelta kysyy omasta tai GIC:n tulevaisuudesta, kuvaavaa on, että hänelle on kaikki avointa ja mahdollista. "En oikein pidä tällaisista kysymyksistä. Olen kiinnostuneempi saamaan asioita valmiiksi tänään kuin miettimään huomista." Suunnitteilla on GIC:n opinto-ohjelma, jota varten hän tutkii parhaillaan esineiden internetiä ja tekoälyä ja laatii kursseja niistä.

Avyesta saa vaikutelman, että kun hän vain saa mahdollisuuden, häntä ei pidättele mikään. ”Kunnioitan paljon naisia, jotka puhuvat avoimesti ongelmista ja haasteista. Rakennan tällä hetkellä toimintasuunnitelmaani, jonka aion toteuttaa."


About the author

Red Hat is the world’s leading provider of enterprise open source software solutions, using a community-powered approach to deliver reliable and high-performing Linux, hybrid cloud, container, and Kubernetes technologies.

Read full bio
Red Hat logoLinkedInYouTubeFacebookTwitter

Products

Tools

Try, buy, & sell

Communicate

About Red Hat

We’re the world’s leading provider of enterprise open source solutions—including Linux, cloud, container, and Kubernetes. We deliver hardened solutions that make it easier for enterprises to work across platforms and environments, from the core datacenter to the network edge.

Subscribe to our newsletter, Red Hat Shares

Sign up now

Select a language