Red Hat prioriterar arbetet med mångfald, rättvisa och en ökad inkludering. Genom att detta återspeglas bland våra medarbetare så förbättrar vi alla gruppers representation i teknikindustrin.

En större mångfald leder inte bara till ett större spektrum av idéer,  utan säkerställer även att alla når längre – snabbare. Detta var en av anledningarna till att vi valde att stödja ett nytt initiativ för att få fler tjejer att börja programmera. Det speciella med detta initiativ är att det leds av en 14-årig tjej i London.

Avye and Robot

Avye Couloute var bara sju år gammal när hon deltog i sin första workshop i programmering. Redan då slogs hon av hur mycket hon gillade det, men även hur få tjejer som deltog. Sedan dess har hon startat sin egen utbildning: Girls Into Coding (GIC), och här har mer än 900 unga tjejer deltagit. 

– Jag ville ge andra unga tjejer chansen att känna samma sak som jag gör inför detta, säger hon. 

Och med "detta" menar hon mycket mer än bara koda. Under hennes workshops och evenemang får de unga tjejerna bland annat lära sig designa, bygga och programmera robotar, men även mycket annat. Hittills har hon hållit närmare 30 träffar. Här tränas deltagarna i lagarbete och problemlösning, men även i konsten att inte ge upp för lätt.

– Inom robotiken lär du dig snabbt att saker och ting aldrig fungerar den första gången. Du måste fortsätta framåt trots hinder, och det är en bra lärdom för livet. 

En stark vision

Avye Couloute har en stark vision om vad hon vill uppnå med GIC. 

– Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i teknikbranschen, särskilt inom olika ingenjörsroller. Jag vill visa dem att de är precis lika kapabla som männen. 

Den sortens budskap om att sprida kraft och mångfald kanske man förväntar som från en erfaren chef och inte någon som går tredje året på gymnasiet. Men Avye Couloute har ingen tid att förlora.

– Jag vet hur läskigt det kan kännas att vara den enda tjejen i rummet. Ju fler tjejer som engagerar sig nu, desto fler kommer att ansluta. Sedan fortsätter de alla att inspirera nästa generation, och så växer cirklarna.  

Red Hat är glada att stödja Avye Couloute och GIC med finansiering av nya evenemang och även ge dem tillgång till våra experter. Sarah Weldon-Gamble, Red Hat’s Director of PR & Brand Experience, EMEA, har haft en nyckelroll i partnerskapet.

– Första gången jag träffade Avye var år 2019 vid Red Hats utbildningssatsning i London, Co.Lab, och vi har även mötts under Young Coders MeetUps som vi arrangerade inom ramen för London Open Innovation Lab. 

– Tillsammans med sina kamrater lärde hon skolbarn hur de skulle ta sig an problemlösning med hjälp av principerna bakom öppen källkod. Hennes energi, självförtroende och ledarskapsförmåga är imponerande, och även hennes förmåga att sätta sin egen prägel på det hon gör. Genom Girls Into Coding gör hon tech-området till en mer inkluderande plats för framtida generationer av tjejer.

Började ung och växte snabbt

Själv började Avye Couloute sin resa i sjuårsåldern då hon deltog i en programmeringsworkshop vid sitt lokala CoderDojo. Samtidigt menar hon att hennes intresse väckts redan tidigare än så.  

– Jag har alltid älskat att bygga saker och få dem att komma till liv. Jag gillade verkligen LEGO och även att skapa saker av kartong och gamla flingpaket. 

Snart var hon en stamgäst vid varje workshop och blev den person som ställde flest frågor. Därefter fick hon en mer ledande roll inom communityn och erbjöds att bli en mentor för nya deltagare. Hon slogs av vilken belönande känsla det gav henne. 

– Jag älskade att se unga tjejer nå resultat. Och visste att detta var sättet som jag ville dela med mig av min passion. 

Hon satte snart samman en egen workshop på det lokala biblioteket, med hjälp av en budget på 1000 pund som samlades in genom crowdfunding. 

– Jag trodde bara att några av mina kompisar skulle dyka upp. Men så kom närmare tjugo unga tjejer och då visste jag att vi hade hittat något unikt. 

Det var dags att bli mer välorganiserad. De hittade lokaler för verksamheten, tog fram kurspaket och fick sin första sponsor i Microsoft. Snart hade fem event hållits och farten ökade alltjämt. Så kom covid. 

– Då var vi tillbaka på ruta ett, det kändes så frustrerande. 

Men ledare är kreativa människor och sällan sådana som ger upp i första taget, så nu flyttade hon GIC online. I dag har hon hållit 25 virtuella workshops, och visst har det funnits flera utmaningar på vägen. Kärnan i GIC är inriktningen på ett praktisk lärande, vilket har krävt att hon skapat och spridit sina utbildningspaket i förväg. Samtidigt har det varit ett kul jobb då deltagare anslutit från länder som USA, Kanada, Indien, Sydafrika och Danmark. 

Nu vill hon även använda GIC som en plattform för att tvinga tech-branschen att snabbare och mer helhjärtat ta sig an frågor om mångfald och jämlikhet. 

Startar med starkare krafter

När restriktionerna lyftes i Storbritannien kunde hon hålla sitt första fysiska event sedan pandemin. Nu hoppas hon att kunna hålla allt fler fysiska evenemang men samtidigt så kommer hon att fortsätta med de virtuella eventen för att kunna välkomna deltagare från hela världen. AvyeCHeadshot

Red Hat sponsrar fyra av dessa evenemang med cirka 130 unga tjejer som deltagare. Sponsringen gör det möjligt att fortsätta hålla GIC gratis för deltagarna och Red Hat bidrar även med utrustning och talare. Nu ser Avye Couloute fram emot att få återse många bekanta ansikten. 

– Bland dem som har anmält sig finns flera som varit med sedan starten. Det är fantastiskt att se hur deras kunskap och passion vuxit sedan dess. 

När hon får frågor om hur framtidens ser ut för hennes medverkan i GIC så vill hon inte ge några löften, vilket är talande för hennes engagemang. 

– Jag gillar inte att sia om framtiden, det är idag som jag vill göra en skillnad. 

Där ingår att utveckla innehållet i GIC och i nuläget forskar hon kring områden som IoT och AI med målet att utveckla nya kurser även för dem. 

Det är tydligt att hon satsar fullt ut när hon väl får chansen. 

– Jag har mycket respekt för de kvinnor som ställer sig upp och talar öppet om de problem och utmaningar som de möter. Nu bygger jag min egen plattform och den kommer jag att nyttja fullt ut.


About the author

Red Hat is the world’s leading provider of enterprise open source software solutions, using a community-powered approach to deliver reliable and high-performing Linux, hybrid cloud, container, and Kubernetes technologies.

Read full bio